Ово су најбољи савјети како да се заштитите од прехладе

29.11.2019. 20:45
0
ИЗВОР: klix.ba

Свака одрасла особа се у просјеку прехлади минимално три пута годишње, преноси Women's Health магазин. Једном када вирус уђе у наш организам, тешко је зауставити посљедице, али постоји неколико ствари које можете урадити како би заштитили ваш организам.

Стиже хладнији период, вируси се шире невјероватном брзином, фокусирајте се на заштиту имунитета и организма.

Потребан вам је квалитетан сан. Ово је лакше рећи него заиста учинити. Али чињеница је да неадекватно спавање ствара проблеме вашем имуном систему.

-Тачан начин на који недостатак сна утиче на осјетљивост није утврђен, али су нека истраживања доказала да мањак сна ремети Т-ћелије и повећава ниво упалних цитокина, а оба смањују наше способности борбе против прехладе и грипе - каже доктор Филипс.

Једите биљну храну. Воће, поврће и житарице у себи носе велике количине антиоксиданата који су неопходни за обнављање станица и подижу имунитет.

Не дирајте очи, уста или нос. То су директна мјеста на која вируси могу ући у ваш организам. Уколико неко у вашој околини кише или кашље, додатно се заштитите и удаљите од те особе.

Максимално се удаљите од стресних ситуација и окружења. Иако сте ово сигурно чули већ много пута, важно је поновити. Као и недостатак сна, стрес ремети функционирање организма, што на крају смањује производњу бијелих крвних зрнаца који су кључни за одбацивање инфекција.

Пијте довољно текућине тј. конзумирајте вруће супе, чајеве и сличне напитке, али и велике количине воде. Добро хидриран организам боље се бори против вируса.

Перите руке и користите дезинфекцијска средства. Ово је вјероватно најважнији савјет који морате пратити редовно. Руке перите топлом водом и сапуном минимално 20 секунди, а затим их намажите дезинфекцијским средством које је препоручљиво увијек имати у торби.

Коментари 0
Повезане вијести
Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу
Природни препарати за ублажавање симптома прехладе Природни препарати за ублажавање симптома прехладе
Намирнице које враћају енергију послије грипа Намирнице које враћају енергију послије грипа
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 48m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 31m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 23m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 16m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 17m
    0