Пале: Прикупљене 34 дозе крви

09.04.2021. 21:20
0
ИЗВОР: СРНА

У акцији добровољног давања крви на Палама коју је организовао општински Црвени крст Пале данас су прикупљено 34 дозе јединица те драгоцјене течности.

Шеф Службе за трансфузију Болнице "Србија" у Источном Сарајеву Јелена Стојановић Лукић рекла је да резерве крви увијек треба обнављати, те нагласила значај ових акција у доба епидемије јер је одређени број добровољних даваоца или заражен или у изолацији.

Она је додала да крв могу даровати сви здрави људи старости од 18 до 65 година, истучићи да у посљедње вријеме евидентан раст броја жена које дају крв.

- Сваки давалац прије давања крви пролази здравствени преглед. Провјеравамо ниво хемоглобина и само они који имају вишка крви могу бити даваоци, јер тако штитимо и даваоце од тога да се након даровање не уведу у вјештачку анемију. Ради се преглед срца, плућа, притисак - истакла је Лукићева новинарима.

Према њеним ријечима, недостају акције у средњим школама које су прошле и ове године одгођене због епидемиолошке ситуације.

Лукићева је апеловала да се млади људи који нису даровали крв одазову на овакве акције или да дођу у Службу трансфузије у Источно Сарајево сваки радни дан од 7.30 до 14.00 часова.

Секретар Црвеног крста општине Пале Јелена Петровић рекла је да је било око 50 пријављених даваоца крви који су распоређени у групе због поштовања мјера.

Петровићева је захвалила свима на ажурности и одзиву упркос епидемији вируса короне.

- Хвала свим даваоцима на њиховој хуманости, јер ми се водимо теоријом да је боље да крв чека пацијента, него пацијент крв - поручује Петровићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је да су Пале увијек препознате по оваквим акцијама које су драгоцјене чак и у вријеме пандемије, а посебна захвалност и допринос иду свим добровољним даваоцима.

Коментари 0
Повезане вијести
Почели "Дани Филозофског факултета" Почели "Дани Филозофског факултета"
Одржано дружење свих паљанских спортских и културних удружења (ФОТО) Одржано дружење свих паљанских спортских и културних удружења (ФОТО)
Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани! Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 53m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    9h 28m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    4h 0m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    11h 42m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    12h 30m
    0