Пара нема за пољопривреднике, али има за „Проинтер“

29.12.2020. 15:39
0
ИЗВОР: etrafika.net

Док пољопривредници из Републике Српске и ФБиХ најављују за данас велики заједнички протест, тражећи његову оставку због катастрофалног стања у домаћој пољопривреди, министар вањске трговине и економских односа БиХ, Сташа Кошарац, одлучио је да своје министарство “почасти” новим информатичким системом вриједним око 55.000 КМ, сазнаје еТрафика. Наведено се уједно догађа тачно на годишњицу како је именован на актуелну функцију.

Наравно, ИТ фирма са којом је Министарство вањске трговине и економских односа склопило уговор о набавци опреме за одржавање пољопривредног информационог система је фамозни “Проинтер”, предузеће у којем је као консултант ангажован Игор Додик, син српског члана Предсједништва БиХ.

Да је набавка новог софтвера од привилеговане фирме, која је за само пар година скоро у потпуности преузела овдашње ИТ тржиште, министру Кошарцу много важнија од муке пољопривредника, показује и уговор у износу од 47.000 КМ без ПДВ-а са “Проинтером”. Уговор је склопљен 14. децембра, односно, у вријеме када су домаћи фармери већ увелико пријетили изласком на улицу.

Слика

А разлози због којих пољопривредници траже Кошарчеву оставку су бројни. Први је то, што за  годину дана, откако се налази на челу Министарства вањске трговине и економских односа, ништа није урадио како би се ограничио енормни увоз меса у БиХ. Затим, због заштите увозничких лобија на штету домаћих произвођача, па све до тога да је у разговорима са представницима пољопривредника, како тврде саговорници еТрафик портала, показао велику ароганцију.

Слика

- Човјек појма нема о послу за који је задужен, а понаша се као да је не знам шта? Свађа се са људима, одбија да разговара са представницима пољопривредника који му нису по вољи, не познаје законе ни међународне споразуме. Да није тако, Кошарац би знао да је по Споразуму о стабилизацији и придруживању, који је БиХ потписала са ЕУ, домаћу производњу дозвољено заштитити царинама од нелојалне конкуренције - каже за еТрафику Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

 Он додаје и то, да је домаћа пољопривреда која је, како истиче, и раније била у тешкој ситуацији, за вријеме Кошарчевог мандата дотакла само дно.

- Кошарац је успио уништити чак и оно мало што је ваљало. Искључиво његовом кривицом фармерима из Федерације БиХ, скоро годину дана је био онемогућен извоз меса у Турску, а све из разлога што се наш вајни министар борио да извозну дозволу добије и једна фирма из Бијељине. Тај човјек нити шта зна, нити је шта добро урадио за ову годину дана. Око тога су јединствени сви пољопривредници – и они из Републике Српске и ми из Федерације. Због тога и излазимо на протесте. Тражимо увођење прелевмана од двије марке по килограму и десет одсто царине у трајању од двије године, што је у складу са ССП-ом. Сељачка мука је заједничка и сви имамо исте проблеме - каже Бићо.

Са каквим мукама и проблемима се сусрећу домаћи фармери, најбоље показују званични подаци, и то они који се односе само на увоз говеђег меса у БиХ.

На основу поменутих података, увоз говедине из земаља чланица ЕУ, прије либерализације и ступања на снагу ССП-а 2007. године, укупно је износио 159 тона, да би та количина 2018. нарасла на 22.235 тона, односно, за чак 14 пута или 1.398 одсто!

Истовремено, уочени су драматични поремећаји у домаћој производњи, тако да је крајем прошле године дошло до готово потпуног застоја у откупу товних грла од домаћих произвођача.

Да би цијела ствар била занимљивија, у свјетлу ових података, Министарство вањске трговине и економских односа БиХ је прошле године, у вријеме када се на његовом челу налазио Мирко Шаровић, предлагало Савјету министара БиХ увођење заштитиних царина на увоз говеђег меса, али је то било стопирано због смјене власти у заједничким институцијама.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

У наведеном приједлогу, између осталог, истицало се да “за провођење таквих одлука нису потребна додатна финансијска средства из буџета институција и међународних обавеза БиХ”, те да би увођење заштитних царина, како је наведено, било у складу са важећим Законом о Савјету министара БиХ. Односи се на Члан 17, затим, Члан 30 Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, као и другим законским и подзаконским актима.

Потпредсједник Савеза пољопривредних произвођача Републике Српске, Ранко Сарајлић, за еТрафику истиче, да је једна од главних ствари које је Сташа Кошарац обећао, када је долазио на позицију министра спољне трговине и економских односа БиХ, било доношење мјера којима ће домаћи пољопривредни произвођачи и фармери бити заштићени од прекомјерног увоза.

Слика

- Шта је Кошарац испунио од обећаног? Дословно ништа! Нула! Осим њега, иста обећања о заштити домаће производње давао је и садашњи српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик. Ништа од тога није испуњено. Наши фармери не могу да конкуришу увозничким лобијима и њиховим ниским цијенама, тако да су протести једино што нам је преостало - тврди Сарајлић.

Оцјену “нула” за досадашњи ангажман министра Кошарца на побољшању положаја домаћих фармера, али и пољопривреде уопште, дао нам је и Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице.

Слика

- Тај човјек се очигледно није снашао на положају на који је постављен, нити шта зна, нити је било шта радио. О каквој се осионости и бахатости ради, говори и то, да је прије десетак дана, када смо донијели одлуку да 28. децембра блокирамо царинске терминале у Градишки и Бијељини, Кошарац одбио да нас прими на разговор како бисмо покушали доћи до неког рјешења. Ако има имало образа и морала, Кошарац би се сам требао повући са функције којој, очигледно, није дорастао - каже Бакајлић.

Тврдње домаћих фармера, да Сташа Кошарац за вријеме свог једногодишњег министровања није радио баш ништа, ипак, нису сасвим тачне. Иако је министар вањске трговине и економских односа БиХ, заиста био прилично невидљив у области која му је повјерена на управљање, Кошарац је од децембра прошле године, када је именован за министра, па до данас већ два пута успио да уђе у жижу интересовања овдашње јавности.

Први пут је то било почетком маја ове године, када га је камера "ухватила" са томпусом у зубима на "корона дернеку" у једној сарајевској кафани, и то у јеку тадашњих најригорознијих епидемиолошких мјера. Други пут се Кошарчево име помињало, у готово свим овдашњим медијима, прије петанестак дана, када га је његова супруга јавно оптужила за породично насиље.

Најновија Кошарчева егзибиција, односно, набавка информатичке опреме од фирме са којом је повезан син његовог страначког шефа, и то у јеку захтјева пољопривредника за његовом смјеном, није претјерано изненадила шефа Посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске, Миладина Станића.

Он за еТрафику тврди да се министар Кошарац показао потпуно неспособним за дужност која му је повјерена, али да је, према Станићевим ријечима, “доказано вјешт у разним марифетлуцима”.

- Кошарац не жели да заштити домаће пољопривреднике јер га плаћају увознички лобији. Све што је обећао, слагао је. То је један лажов и неспособњаковић. Једино за шта је способан јесте да се бави преварама. То што је усред ове кризе договорио посао с ‘Проинтером’, само показује о каквом се човјеку ради - каже Станић.

С друге стране, на оптужбе пољопривредника да Министарство вањске трговине и економских односа БиХ, ништа није урадило на њиховој заштити, министар Кошарац тврди да је у овој години смањен увоз и свињског и говеђег меса. Он је, такође, рекао да је “из разговора са представницима пољопривредних произвођача, евидентно да је код откупа домаћег меса цијена највећи проблем”.

- Међутим, Министарство вањске трговине и економских односа БиХ нема законску основу да дефинише цијену, нити може да утиче на подстицајне мјере које доносе ентитети. Однос је на нивоу примарних произвођача, прерађивача и ентитетских министарстава. Као ресорни министар, немам законску основу да доносим мјере ограничења или забране, нити желим да кршим постојеће међународне уговоре, првенствено због чињенице да бисмо могли сносити огромне посљедице у случају реципрочних мјера -  поручио је Кошарац.

Коментари 0
Повезане вијести
Наредних дана промјенњиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенњиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Када радник има право на скраћено радно вријеме? Када радник има право на скраћено радно вријеме?
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    3h 10m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    3h 15m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    4h 7m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    16h 37m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    4h 21m
    0