Парови за вантјелесну оплодњу морају чекати до децембра

08.11.2022. 10:22
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Парови који имају рјешење Фонда здравственог осигурања РС за поступак вантјелесне оплодње (ВТО) у ову процедуру моћи ће да крену тек од децембра.

Наиме, неколико жена којима је одобрен поступак ВТО, на терет ФЗО РС, пожалило се да су враћене из приватне клинике Медицо-С, уз образложење да у буџету више нема новца за ову годину.

– Јавило нам се неколико пацијенткиња које кажу да им није започет поступак ВТО јер им је у клиници речено да у буџету више нема новца и да је све стопирано до јануара. Жене су огорчене, то је изузетно стресан и компликован поступак и ви не знате како ће вам тијело одреаговати за мјесец или два – прича предсједница Удружења породица са проблемом стерилитета “Рода” Дајана Кузмановић.

Траже објашњење

Ријеч је, додаје, о женама које су тек требале ући у поступак ВТО, којима је терапија одређена, али није започета стимулација, док ће све пацијенткиње које већ примају терапију наставити с процедуром

– Из Клинике Медицо-С смо добили објашњење да се процедуре одлажу на мјесец дана, а доктори су пацијенткињама рекли до јануара. Како смо схватили, вјероватно је сума одређена буџетом потрошена и сада се мора сачекати сљедећа година – говори Кузмановићева док ишчекује званичан одговор ФЗО о новонасталој ситуацији.

Удружење је још у петак писало свим надлежним установама и затражило објашњење зашто су бесплатне процедуре стопиране. Иначе, један поступак кошта око 5.500 КМ и подразумијева комплетну дијагностику, терапију и сам поступак.

– Најгоре од свега је што нису званично обавијестили јавност да се процедуре одгађају и зашто. Људи би требало да су унапријед информисани, а не да дођете у клинику и да вам тамо кажу да нема новца. Неозбиљно је. Јако је стресно женама када дођу са рјешењем Фонда, са правом које имају, да им се каже “одгађамо вас јер нема новца”. Разумијемо чак и уколико је буџет ограничен, али у једном моменту треба неко то да каже, а не да се уредно издају рјешења, а парови не могу у поступак – напомиње она.

Ко планира буџет?

 Огорченост је блага ријеч да опише како се поводом свега осјећају у Удружењу “Бебе 1” из Зворника. Они осуђују овакав однос према паровима који се боре за потомство и позивају на одговорност свих у ланцу.

– Страшно је да се ово деси, да нестане новца за ВТО. За то би неко требао да сноси посљедице. Ми нестајемо као народ, људи, нема нас! Ко планира буџет за годину, како су могли нестати новци – пита предсједница Николина Оро.

Иако нико од њихових чланова тренутно није у поступку ВТО, у удружењу врло добро знају шта ово одлагање значи за све парове који имају проблем са стерилитетом. Оро подсјећа да је недавно усвојен и закон по којем Фонд финансира трећу процедуру ВТО у иностранству, ако то парови желе, али се и на то чека.

– Закон је усвојен, парови су требали већ кренути са трећом процедуром, али ни то се није испоштовало јер није урађен правилник – напомиње она.

Из Фонда и Клинике “Медицо-С”, на чија смо појашњења чекали од петка, јуче стиже истоветан одговор.

– Сви пацијенти који испуњавају медицинске услове и који имају рјешење Фонда улазе у поступак већ од наредног мјесеца – поручују сложно, те додају да ће у новембру бити завршене процедуре за 40-ак пацијенткиња који су у поступку.

Започете процедуре никоме нису обустављене, додају они.

Ипак, тврдње пацијенткиња да су враћене због недостатка новца не коментаришу.

Без конкретних бројки

Што се тиче буџета за ВТО, из ФЗО кажу да се приликом потписивања уговора с клиником дефинише и финансијска вриједност уговора у складу са расположивим средствима.

– За ову годину ФЗО РС је за услуге вантјелесне оплодње које се пружају у ЗУ “Медицо-С” према уговору планирао више новца у односу на прошлу годину, и новац је редовно дозначаван у складу са извршеним услугама – њихов је одговор, али без конкретних бројки. Напоменули су и да им Влада РС дозначава одређени износ новца за финансирање ВТО.

Додају да се захтјеви за ВТО примају, комисије ФЗО РС се редовно одржавају и Фонд издаје рјешења у законом предвиђеним роковима. Динамика уласка у процедуру вантјелесне оплодње, кажу, спроводи се у складу са редослиједом којег утврди “Медико -С‘‘.

Из ове клинике поручују да од децембра настављају са новом групом пацијенткиња које имају рјешење Фонда, а којима медицински параметри буду дозвољавали да уђу у поступак. У новембру ће бити завршене процедуре за око 40 пацијенткиња које су у поступку, са укљученом терапијом за стимулацију.

– Све пацијенте који нам се јављају са рјешењем Фонда смо прегледали, одредили терапије и контролне налазе у сврху припреме за поступак, што ћемо несметано наставити и даље да радимо по приспјећу нових пацијената. Не правимо селекцију пацијената ни по којој основи изузев медицинске, тако да су као и увијек приоритетне пацијенткиње старије животни доби и специфичне медицинске историје – рекли су из ове клинике.

Занимљиво је да из клинике сада не спомињу како су нове процедуре одложене на мјесец дана, по препоруци Фонда, а што су прије само неколико дана навели у свом одговору Удружењу “Рода”. Удружење је тај одговор објавило на својој Фејсбук страници протеклог петка.

Министарство здравља РС, као да ова проблематика много не дотиче, кратко су поручили да се за све обратимо надлежној здравственој установи и Фонду ЗО.

Плаћање по фазама

ФЗО РС финансира три покушаја вантјелесне оплодње, за парове који не могу природним путем добити дјецу. У цјелости се финансирају два поступка ВТО женама до 40 година, женама од 41. до навршене 42 године Фонд финансира 50 одсто трошкова. Женама које су старије од 42 године, уколико роде дијете поступком вантјелесне оплодње, Фонд у цјелости рефундира трошкове.

Уговор за пружање ове услуге закључен је са приватном здравственом установом ”Медицо-С” из Бањалуке.

– Прошле године је “Медицо-С урадила 579 комплетних процедура пацијентима са рјешењем ФЗО, а ове године до овог момента имамо већ око 500 пацијената који се лијече или су се лијечили на терет на Фонда. Лијечење овом методом је врло специфично те је јако тешко предвидети различите ситуације током лијечења пацијената, али смо са Фондом ЗО усвојили транспарентан модел по коме испоручујемо рачуне по фазама, након реализације услуге. Пацијенти, прије него што започну лијечење методом ВТО у нашој установи на терет државе, прво добијају рјешење Фонда, те се онда јављају нама. Фонд има законску обавезу да у року од мјесец дана пацијентима који су предали захтјев изда рјешење, те је ове године било више таквих пацијената у односу на претходне – рекли су за Срспкаинфо из ове клинике.

Фонд је у 2021. години одобрио укупно 656 захтјева за вантјелесну оплодњу. Према подацима ЗУ‚ “Медико С‘‘, у 2021. години рођено је 179 беба. У 2020. години рођено је 170 беба. До сада је, почевши од 2007. године, поступком вантјелесне оплодње у Српској рођено више од 1.700 беба.

У одговору ресорног министарства Народној скупштини РС, из јуна ове године, наведено је да је трошак ФЗО РС у прошлој години за вантјелесну оплодњу био око 2,7 милиона КМ, од чега 300.000 КМ за рефундацију трошкова ВТО урађене у иностранству.

Пише: Наташа Телебак

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    14h 57m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    4h 10m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    4h 4m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    19h 1m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    3h 41m
    1