Патријарх Иринеј: Васкрс дочекујемо у невољама, морамо да се прилагодимо

13.04.2020. 21:38
2
ИЗВОР: Tanjug

Патријарх српски Иринеј поручио је у васкршњој посланици да овогодишњи празник дочекујемо и славимо у тешким условима, у невољама у каквима смо га ријетко кад у прошлости дочекивали и славили и да управо због тога морамо учинити све да себи и другима помогнемо, да разумијемо и подржимо напоре и програме надлежних здравствених, санитарних и државних институција које улажу напоре како би нас заштитиле од заразе.

-Можда нам то тренутно тешко пада, али све што је на општу корист морамо прихватити и подржати, а себе и своје понашање томе подредити- рекао је патријарх.

Патријарх је поручио да се изнад свега, молимо господу Богу да нас избави од ове епидемије и сличних опасности!

-Молимо се Богу, учествујемо редовно и активно у светој Литургији, кајемо се за своје гријехе и водимо рачуна о своме здрављу и здрављу других- наводи патријарх.

Он казује да је ово је прилика да добро размислимо сами о себи и о читавом свијету.

-Гле, један вирус је уздрмао и бацио на кољена читав свијет и довео у опасност здравље и животе милиона људи- рекао је патријарх и подсјетио на ријечи Достојевског "Смири се, горди човече!" .

Његова порука је, рекли бисмо, додаје патријарх, актуелнија данас него што је била тада када је изречена.

Патријарх подсјећа и да живимо у данима пандемије која је изненада задесила човјечанство.

Читав свијет је захваћен и угрожен једним вирусом.

-Да ли ће горди и себични човјек данашњице извући икакав закључак из те чињенице? Или ће и даље, без покајања и без љубави, истрајавати на самоубилачком пројекту стварања свог лажног овоземаљског раја у којем нема места ни за Бога ни за човека као боголико, духовно биће?, запитао је-.

Патријарх је на крају свим вјерницима у земљи и у свијету упутио традиционални поздрав радости Христовог Васкрсења - Христос васкрсе!"

Ускршњу посланицу патријарх ће прочитати уочи Васкрса, а уобичајно је да се она чита у свим православним храмовима у земљи и свијету на Ускрс током литургија, чија су одржавања сада због епидемије доведена у питање.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Znam 14.04.2020. 07:33
    ccc...Uskršnju uoči Vaskrsa...
    Vaskršnju uoči Vaskrsa
  • Generic placeholder image
    znam 14.04.2020. 07:28
    .......ccc....Uskršnju uoči Vaskrsa
    Vaskršnju uoči Vaskesa.....
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 31m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 13m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 46m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 20m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 5m
    3