Патријарх Порфирије: Црква и православна вјера Србе чине живима

21.09.2023. 13:46
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије захвалио је данас свима који су учествовали у изградњи Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зворнику, јер су разумјели да је свако насеље без цркве мртво, а да су Црква и православна вјера крвоток који Србе чини живима.

- Као што је човјек без душе леш, тако је и свака српска заједница, свако српско мјесто и насеље које у себи нема храма, мртво насеље. Оно не живи истим откуцајем православног срца - истакао је патријарх Порфирије у обраћању вјерницима након што је освештао храма.

Патријарх је рекао да није могуће замислити Србина без православне вјере и Цркве, у којој је српски народ једно, те подсјетио да је било времена када су Срби губили државе и живјели у различитим државама, али су без обзира на све живјели пуним плућима јер је били са својом Црквом и православном вјером.

- У временима када је српски народ био подијељен у много држава, поред много тога заједничког, постоји заједничка круна, а то је православна вјера - рекао је патријарх Порфирије.

Његовa светост је подсјетио да је зворничко-сребреничка митрополија из 1232. године, почетака када је Свети Сава добио аутокефалност, прво сједиште имала у Зворнику, па у Сребреници, а протезала се до Ужица и да није било зида, планине, ријеке који су могли да је раздвоје јер је српски народ био јединствен.

Према његовим ријечима, многи и данас покушавају да дијеле српски народ и поремете вриједности на којима је растао, кроз идеје и идеологије, понекад и прислино, хоће да дијеле православно биће човјека, а онда и као народ.

Наводећи да је у једном организму све у хармонији и да се све слаже, патријарх Порфирије је рекао да је Србин брат другом Србину гдје год се налазио и да је то зато што постоји исти крвоток, исто дисање, откуцаји срца, а то су православна вјера и Црква.

- Зато сам срећан и благодаран Богу што смо у Републици Српској одавно дошли до такве спознаје, без обзира ко је на којем мјесту, сви заједно су осјетили да је православна црква крвоток који нас чини живима и срце које даје живот нашем народу - истакао је српски патријарх.

Патријарх је благословио окупљене и пожелио им срећан празник Малу Госпојину, а честитао је и куму предсједнику Српске Милораду Додику који је, поред многих, помогао да овај храм у Зворнику данас изгледа овако, али и изградњу многих других храмова у Српској.

Његова светост је свима пожелио радост, здравље, мир у души и међусобну слогу, те истакао и значај данашњег празника наводећи да је Пресвета Богородица својом вјером показала који треба да буде наш пут.

- Христа ради, када будемо једно, нико нас неће моћи завађати, дијелити, имаћемо јединствен организам који ће само онда моћи да истински постоји и познаје другог и другачијег јер овдје смо упућени на другог и другачијег - рекао је српски патријарх.

Патријарх Порфирије освештао је данас Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Зворнику, а кум је био предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Његова светост је први патријарх који, послије 90 година, служио Свету архијерејску литургију у Зворнику.

Градња Саборног храма Рођења Пресвете Богородице почела је 2008. године. Грађевински радови на овом храму су завршени, док је фрескописање у току.

Саборни храм има два монументална зворика чија висина са крстовима износи по 54 метра, као и пет купола, од којих је централна висока 35 метара, док је дужина храма са олтаром 21, а ширина 19 метара.

Коментари 0
Повезане вијести
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    2h 12m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 57m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 58m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    7h 38m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    4h 31m
    1