Патријарх Порфирије: Научите своју дјецу да остану Срби

08.10.2022. 21:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије свечано је данас дочекан у Саборној цркви Светог Саве у Паризу, гдје је великом броју Срба поручио да науче своју дјецу да остану Срби.

Након свечаног дочека и доксологије, служено је вечерње, послије чега је патријарх Порфирије у бесједи поручио српским вјерницима у Паризу да, ако хоће да науче своју дјецу да буду и остану Срби, треба да их науче да држе Јеванђеље Христово, православну вјеру, и да их науче духовном идентитету.

Он је додао да је то одговор на њихово питање како да сачувају своју дјецу да остану вјерна предању из којег долазе, својој историји, иако живе далеко од матице, да не забораве да су Срби.

Патријарх Порфирије је истакао да је у томе основни и најважнији идентитет - духовни идентитет, јавио је црквени Радио Слово љубве.

- Ако их научите да буду православни хришћани, онда ће и све остало што јесу, сваку другу врсту идентитета и у том смислу и своје национално порекло не само сачувати, бити поносни њим и сведочити да јесмо народ Божји - поручио је он.

Патријарх Порфирије ће сутра у у Саборној цркви Светог Саве у Паризу устоличити владику Јустина у трон епископа западноевропске епархије Српске православне цркве.

Његово преосвештенство епископ британско-скандинавски Доситеј, администратор Епархије западноевропске, у поздравном обраћању истакао је да се данас пише историја, јер су град Париз, као и цијела Епископија западноевропска, посебно благословени доласком патријарха Порфирија и архијереја СПЦ.

Света архијерејска литругија ће бити служена сутра у 9.30 часова, а потом ће бити објављен свештени чин устоличења.

Западноевропска епархија СПЦ обухвата подручја Француске, Шпаније, Португалије, Белгије, Холандије и Луксембурга.

Сједиште јој је у Паризу, у Цркви Светог Саве, у париској Улици Симплон.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу
Србин сваке суботе увече нахрани и по 300 гладних становника Париза Србин сваке суботе увече нахрани и по 300 гладних становника Париза
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    20h 9m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    17h 38m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    11h 52m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    16h 56m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    8h 4m
    0