Патријарх Порфирије поручио: Свети новомучениче Слободане, моли Бога за нас

27.07.2022. 22:16
0
ИЗВОР: srna.rs

Поводом канонизације дјечака Слободана Стојановића из зворничке Каменице, огласио се Његова светост патријарх српски Порфирије.

- Свети новомучениче Слободане, моли Бога за нас. У Храму Светог ђакона Авакума у Дрињачи код Зворника служена је света литургија поводом канонизације дванаестогодишњег Слободана Стојановића из зворничке Каменице, који је мученички убијен 27. јула 1992. године, објављено је на Твитеру патријарха Порфирија.

У храму Светог ђакона Авакума у Дрињачи данас је служена света литургија поводом канонизације дјечака Слободана Стојановића из зворничке Каменице, који је мученички убијен у Одбрамбено-отаџбинском рату, те протојерејима Милану Петковићу и Тимотију Поповићу, страдалим од усташке руке у Другом свјетском рату.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве (СПЦ) на редовном мајском засиједању прогласио је новомученицима Слободана Стојановића, те протојереје Милана Петковића и Тимотију Поповића.

Свештеник храма Светог ђакона Авакума у Дрињачи Марко Данојловић рекао је након литургије да је новомученик Слободан (12) симбол све дјеце овог свијета, као што су Дара из Јасеновца, Милица Ракић и Јеврејка Ана Франк мученички симболи све дјеце овог свијета.

Запитавши да ли српска дјеца могу бити симболи страдања овог свијета, свештеник Данојловић је рекао да је Слободан раширених руку пошао у своје село Каменицу да одвеже пса са ланца и не знавши за злобу јер је још био дијете, потрчао према комшијама муслиманима, који су га мученички убили.

– Али, не може дијете неког другог имена да буде веће од Слободана. По чему се вага, који је кантар, који су то тегови. Нико у свијету нема право да вага жртве, само Господ Бог, али не смију неке жртве бити веће од других – рекао је Данојловић.

Према његовим ријечима, Свети архијерејски сабор на челу са Његовом светости патријархом српским Порфиријем, захваљујући његовом преосвештенству епископу зворничко-тузланском Фотију, донијели су одлуку, да као једне од светих новомученика Епархије зворничко-тузланске уврсте Слободана и протојереје ове парохије Милана Петковића и Тимотија Поповића и још многе друге широм ове епархије који су крвљу својом натопили ову земљу којом се данас ходи.

Предсједник Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је новинарима да је ово дан када се сјећа на невино убијеног Слободана, али и дан када његова икона стоји у храму у Дрињачи, опомињујући да дјеца нису та над којима монструми могу да се иживљавају и убијају невине душе.

Он је додао да ће борачке организације проистекле из Одбрамебно-отаџбинског рата и даље радити на томе да се новомученику Слободану Камничком подигне спомен-обиљежје у Зворнику.

Истичући да је правда за страдалу српску дјецу још недостижна и поред доказаних злочина, Марковић је рекао да је убица дјечака Слободана пресуђен минималном казном и поред доказаног злочина.

– Судство БиХ је под нечијом ингеренцијом и контролом што доказују драстично велике казне кад се пресуђује српским борцима, док другој, бошњачкој страни и поред доказаних злочина изричу се минималне казне. Нажалост такво нам је правосуђе у БиХ – рекао је Марковић.

Након литургије преломљен је славски колач Светом новомученику Слободану, али и свим новомученицима Епархије зворничко-тузланске, а потом положено цвијеће на гроб Слободана Стојановића, новомученика Каменичког.

У храму Светог ђакона Авакума у Дрињачи од данас стоје иконе новомученика Слободана Каменичког и свих новомученика парохије дрињачке.

Дјечак Слободан Стојановић (12) убијен је у Каменици код Зворника 27. јула 1992. године када се у село вратио по пса. Убила га је припадник такозване армије БиХ Елфета Весели. Слободаново тијело пронађено је у јуну 1993. године у масовној гробници код Јошанице.

Према патологу Зорану Станковићу, на дјечаку су констатоване бројне и смртоносне повреде на глави и тијелу нанесене током живота и послије смрти. Одсјечено му је уво, а оштрим предметом нанесене посјекотине на стомаку, док му је у сљепоочницу из близине испаљен метак.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 5m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    6h 29m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    4h 44m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    21h 13m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    6h 23m
    0