Патријарх Порфирије први пут говорио о устоличењу Јоаникија и ситуацији у Црној Гори

29.08.2021. 13:09
0
ИЗВОР: ТАNJUG

Патријарх српски Порфирије указао је данас, поводом предстојећег устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, да се у Црној Гори дешава "савремена замјена теза" јер се Српска православна црква у дијелу црногорске јавности означава као провокатор и креатор проблема, иако су се православни митрополити "вијековима устоличавали на Цетињу".

- Зато нисам до сада ниједну реч рекао на оно што се збива у Црној Гори, и заиста смо веома тужни и препознајемо савремени механизам замјена теза гдје некога унапријед прогласите црним, гдје га прогласите провокатором, креатором свих могућих проблема и онда себи створите легитимно право да га спутавате да он води путевима своје слободе која је истовремено и љубав", рекао је патријарх током литургије у Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, објављено је на његовом Инстаграм налогу.

Истакао је да је за једну нормалну, природну ствар по којој Црква функционише, а то је устоличење једног епископа, а у конкретном случају вијековима су се православни митрополити устоличавали на Цетињу, неко прогласио да то не треба тако да буде.

- Иако ми сада немамо друго рјешење јер спроводимо оно што је природно и нормално, бивамо дефинисани као 'неко ко нешто на силу намеће' и као 'неко ко не разумије ситуацију' и као 'неко ко провоцира'. То је као кад би вам неко рекао: 'Ви не можете да дишете ваздух јер тај ваздух не припада вама!' А, ви без дисања не можете јер је то природна и нормална ствар- рекао је Порфирије.

Додао је да је устоличење и све што Црква чини увијек у духу ових ријечи Христових, у духу онога што се темељи на вјери и на молитви, у духу смирења и у духу љубави.

- Црква дејствује и дјелује увек и искључиво из јеванђеља. По својој природи она није ту да ријешава било какве политичке неспоразуме, није ту чак ни да утиче на њих, а камоли да доноси политичке одлуке- пручио је патријарх Порфирије.

Устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија заказано је за 5. септембар на Цетињу.

Митрополија-црногорско приморска саопштила је да ће се устоличење обавити под сводовима Цетињског манастира, али без раније планираног свенародног сабора, у жељи да се пружи максималан допринос миру и стабилности Црне Горе и поштујући епидемиолошке мјере.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије дао крв Патријарх Порфирије дао крв
У Пећкој патријаршији устоличење патријарха српског Порфирија У Пећкој патријаршији устоличење патријарха српског Порфирија
Патријарх Порфирије: Братунац - мјесто голготе и молитве Патријарх Порфирије: Братунац - мјесто голготе и молитве
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    3h 28m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    4h 21m
    1
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    18h 22m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 44m
    4
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    3h 45m
    1