Патријарх Порфирије служио литургију у Карловцу у Хрватској

17.07.2021. 14:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас Свету архијерејску литургију у цркви Светог Николаја Мирликијског у Карловцу у Хрватској, на празник Светог свештеномученика Саве Горњокарловачког.

Позвани смо да све људе видимо као своју браћу. Човјек је створен љубављу божјом, он је икона божја створена за вјечност у Христу кроз цркву у светој литургији, рекао је патријарх Порфирије у бесједи.

Он је истакао да се свети људи облагодарени Христом, као што је Свети свештеномученик Сава Горњокаловачки, моле за сав људски род, јавила је Телевизија Храм.

– Свети Сава (Горњокаловачки) је био пун љубави према свима и када му је понуђено да избјегне, он је рекао да ће остати и бити уз свој народ. Због тога га је Господ прославио као светитеља – истакао је патријарх Порфирије.

На литургији, којом је обиљежена слава Епархије горњокарловачке, саслуживали су епископи зворничко-тузлански Фотије и горњокарловачки Герасим, који је послије освештања славских дарова истакао да је долазак патријарха потврда јединства Српске православне цркве на овим просторима.

Свети Сава Горњокарловачки био је епископ горњокарловачки Сава (Трпајић) до средине 1941. године, када су га ухапсиле и послије дуготрајне тортуре убиле усташе.

Епархија горњокарловачка данас обухвата предјеле такозване Горње крајине – Лику и Банију, Кордун, Горски котар, хрватско приморје и двије парохије у Истри – Пулу и Перој, као и парохија Мариндол у Словенији, на лијевој обали Купе.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ Патријарх Порфирије: Да живимо као породица у ужем смислу и као народ
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 37m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    17h 39m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 32m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 37m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    15h 40m
    1