Патријарх Порфирије у Вуковару

15.10.2022. 09:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије започиње данас дводневну посјету Епархији осјечкопољско и барањској, током које ће освештати обновљени Саборни храм у Вуковару, порушен у септембру 1991. године.

Дочек српског патријарха биће уприличен у 16.45 часова испред Саборног храма у Вуковару, послије чега ће бити служен свечани чин доксологије, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Света архијерејска литургија биће служена сутра у 9.00 часова, када ће бити освештан храм.

У наставку молитвеног сабрања Његова светост освештаће Српски дом у Вуковару.

Његово преосвештенство епископо осечкопољски и барањски Херувим истакао је значај ове посјете и велику радост коју она представља за вјернике овог краја, будући да ће ово бити први пут након 83 године да један српски патријарх походи Вуковар.

Епископ Херувим рекао је за ТВ "Храм" да је нарочито важно што ће током посјете бити освештан обновљени Саборни храм који је у рату био порушен и девастиран.

Према његовим ријечима, посјета патријарха Порфирија овом крају даће додатну снагу српском народу.

Храм Светог оца Николаја једна је од најзначајнијих и најстаријих барокних грађевина српског народа сјеверно од Саве. Изграђен је у барокном стилу, у периоду од 1733. до 1737. године.

У ноћи између 18. и 19. септембра 1991. године, активиран је експлозив на Саборној цркви Светог Николаја, што је довело до великих оштећења на цркви.

Срушен је горњи дио звоника, кровна конструкција и свод. Унутрашњост цркве потпуно је демолирана и изгорјела, али је подвигом свештеника Ђорђа Шијаковића добар дио икона са иконостаса спасен и пренесен у Петроварадин, у Покрајински завод за заштиту споменика културе Војводине, гдје су обновљене.

Богато израђени инвентар који је красио овај храм /дуборезни позлаћени иконостас, дуборезне певнице, тронови, столови, клупе/ трајно је уништен.

Од страдања су сачуване 33 иконе са иконостаса, 20 малих цјеливајућих икона на дрвету, два Света Јеванђеља из 18. вијека и доња плоча Часне Трпезе са текстом из 1799. године. Захтјевна грађевинска обнова трајала је у периоду од 2009. до 2014. године.

Обнову храма у потпуности је финансирала Влада Хрватске са израдом новог дурезног иконостаса. Атеље "Станишић" из Сомбора израдио је, по старим, оригиналним нацртима, нове витраже за цркву Светог Николаја, који су постављени 2014. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 31m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 17m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 50m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    12h 57m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 55m
    1