Пчелама поклања пажњу, а оне њој вољу за рад

21.05.2020. 09:25
0
ИЗВОР: Srna

Двадесетогодишња Далиборка Поњарац у селу Врапци код Сокоца одлучила је да се почне бавити пчеларством прије двије 2,5 године и већ има планове за проширење пчелињака са садашњих 15 на много више друштава и прераду пчелињих производа.

У овај посао је ушла након што је удајом у сусједно село дошла у кућу у којој се свекар Ђорђо већ бавио тим послом.

Помало је, каже она, почела да улази у свијет пчела из досаде, читањем и тражењем савјета за пчеларе.

Како је у домаћинству већ имала кошнице и прибор за пчеле остале након штете коју је медвјед раније направио пчелињаку њене породице, пожељела је да се бави узгојем пчела.

Пчеларство ју је привукло, истиче она, јер се учећи о пчелама увјерила колику улогу имају у еко систему.

-За сваки трећи залогај који човјек узме, треба да буде захвалан пчелама зато што одржавају живот читавом биљном свијету и учествују у великом функционисању ланца исхране- навела је млада пчеларка.

Она има жељу да прошири пчелињак и да се бави пчеларством и прерадом њихових производа до "краја живота", увјерена да се са већим бројем друштава може остварити солидан приход за породицу.

Поњарчева истиче да има успјешне двије и по "пчеларске године" иза себе и не крије задовољство што је лани поред доста ројева добила и око 100 килограма, истиче она, јако квалитетног меда са планинских ливада окружених високом шумом и ведрим небом.

-Почела сам да припремам корисне креме и љековите мелеме од воска, полена, прополиса, понекад и меда, које помажу код лијечења инфекција, опекотина и упале синуса, веома добро прихваћене код моје родбине и пријатеља- похвалила се Далиборка Срни.

Рецепте за своје мелеме често налази код искусних мјештанки, неке је већ пронашла у старијим књигама о пчеларству, а доста чује и од колега пчелара који се годинама баве овим послом.

-Доста мелема поклоним онима којима је то потребно. Мени су као младој жени и мајки много драже похвале које добијем за мелеме и креме од самог новца који бих добила од продаје- нагласила је Поњарчева.

У свијет пчелара ушла је са четири друштва, а сада има 15 друштава и не крије наду да ће их ове године бити много више.

Пријавила се на јавни позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопровреде за учешће у пројекту преко кога ће добити стартап-пакете од пет пчелињих друштава и нешто опреме за почетнике.

Поњарчева од цјелокупне заједнице очекује више помоћи пчеларима, а поготово, како наводи, младима и почетницима, како би имали солидну подлогу за покретање овог посла.

Младост јој, истиче она, даје снаге да у свему што чује од искусних пчелара примијени и мало свог знања које добро дође пчелињаку.

Младој пчеларки у селу Врапци, удаљеном од Сокоца петнаестак километара у пчелињаку, додала је она, не помаже ни муж нити свекар, јер се баве својим послом у шумарстви и дрвопреради, али је уз њу сваки пут двоипогодишња кћеркица Марина, која не страхује од убода пчела.

Далиборка је остала вјерна пчелама иако је прије нешто више од годину дана почела да ради у једном од погона дрвопрераде у Кнежини и сваки слободан тренутак проведе у пчелињаку.

-Завољела сам пчеле, јер су оне веома уређено друштво у коме влада дисциплина као у доброј војсци- наводи она.

Коментари 0
Повезане вијести
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 17m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 13m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 17m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 10m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 7m
    0