Перовић: Савјесно понашање Цркве током епидемије

08.10.2020. 09:28
0
ИЗВОР: СРНА

Српска православна црква се све вријеме епидемиолошке кризе понашала крајње савјесно, а свештеници Митрополије црногорско-приморске показали су завидан ниво одговорности и сарадње са здравственим радницима, те отуда хајка антиновинара која се ових дана спроводи према Цркви и свештенству представља удар на људско лице црногорског друштва, рекао је ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

- Како да будемо људи и како да градимо и унапређујемо заједнички живот ако свакодневно производимо толико лажи? -  упитао је Перовић.

Он је за црногорске електронске медије рекао да одговорно тврди да не постоји нека објективна здравствена опасност или неко стручно упозорење у том правцу, а да се Црква по том питању није понијела крајње савјесно.

Перовић је навео да су поједини медији дословно кластери ширења епидемије слијепе мржње према неистомишљеницима.

- Да им не помињем имена, али то су медији, њих четири-пет, на којима сваког дана можете прочитати једне те исте вијести, истовјетне `ауторске` текстове и идентичну неподношљивост према свима који не дијеле њихове ставове и њихову визију `љубави` према држави, боље рећи, према државним привилегијама које уживају - нагласио је Перовић.

Он је додао да према идеологији тих медија један закон треба да важи за свештенике и вјернике, а други за све остале јавне службе.

- Из такве памети је и изашао онакав Закон о слободи вјероисповијести, према којем је о црквеној имовини требало расправљати на један, а о имовини других физичких и правних лица на други начин. Зато је за њих, прије неки дан, сензационална вијест била дијагноза вируса корона код неколицине свештеника, и гле чуда - `доказ несавјесности Цркве по питању здравствене пажње` - рекао је Перовић.

Перовић је подсјетио да је прошло више од пола године од појаве вируса корона у Црној Гори до првог зараженог свештеног лица, и то након бројних литија и других црквених окупљања широм земље.

- Оволико закашњели контакт вируса са црквеним скуповима не наводим као доказ да смо, као вјерујући људи, презаштићени од заразе, али то јесте доказ да нисмо, ни по чему, ни гори, ни другачији од других - појаснио је Перовић.

Он је нагласио да је сваки свештеник, наставник или ученик богословије код кога се појавила сумња у постојање симптома моментално стављен у изолацију и под љекарски надзор.

Перовић каже да у Цетињској богословији нема заражених ђака, нити неког од помоћног радног особља, па се живот и рад школе одвија неометано.

- Постоји сумња на пар наставника, али они су тренутно ван наставног процеса док се не утврди њихово стање. Цетињска богословија свакако представља школу затвореног типа. Ми у њој тренутно комбинујемо живу и онлајн наставу. Контакт са околином је сведен на минимум, а ако буде било заражених у колективу - даљи рад ћемо координисати са надлежним медицинским службама - објаснио је Перовић.

Он је сагласан са примједбом да дисциплина на окупљањима вјерника приликом вјерских обреда није увијек беспрекорна.

- Само, то није посљедица организационог немара, колико чињенице да је Православна црква најмногољуднија институција у Црној Гори, а да су данашње духовне потребе људи испреплетане са стихијом страха и неизвјесности. У том смислу није увијек лако ставити у ред и поређати у колоне оне који су жедни Бога Живога - наглашава Перовић.

Он констатује да су пропусти у убједљивој мањини у односу на мир и ред који током цијеле године влада у црногорским храмовима.

- Толике литије, толика народна сабрања у храмовима и црквеним портама, а извори епидемиолошке заразе су доминантно били на неким другим тачкама - констатује Перовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    11h 44m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    14h 3m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    14h 30m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    17h 10m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    9h 51m
    0