Пестициди спустили рампу за мандарине

31.10.2019. 14:05
0
ИЗВОР: glassrpske.com/

Повећано присуство пестицида спустило је рампу у протеклих седам дана за 42 тоне мандарина које су на домаће тржиште путовале са турских плантажа.

У Инспекторату РС кажу да је фитосанитарна инспекција у два наврата протеклих дана забранила увоз по 21 тону мандарина поријеклом из Турске, чиме се број спорних пошиљки овог воћа током ове године попео на пет.

- Укупна количина мандарина за коју смо изрекли забрану увоза достигла је око 80 тона - казали су у Инспекторату.

Нагласили су да су спорне пошиљке пронађене током редовног инспекцијског прегледа хране при увозу, те да су захваљујући раду инспектора, стручној процјени ризика и правовременим идентификовањем потенцијалних неправилности спријечили увоз хране које није била безбједна за људску употребу.

Појаснили су да су у свих пет случајева у оквиру прегледа пошиљки, за потребе лабораторијског испитивања извршили узорковање мандарина, те да су резултати показали да је садржај пестицида фенвалерат изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла.

- Увозници спорних пошиљки, који су са подручја ФБиХ и Брчко дистрикта, у свих пет контрола су тражили суперанализу, којом је потврђена прва анализа, на основу чега су донесена рјешења о забрани увоза мандарина, те је наложено враћање пошиљаоцу или уништавање - рекли су у Инспекторату РС и додали да су о утврђеним неправилностима и изреченим мјерама обавијестили надлежне инспекцијске органе у ФБиХ и Брчко дистрикту како би благовремено извршили контролу код увозника.

О свему су информисали и Агенцију за безбједност хране БиХ како би се размотриле потребе о евентуалном појачаном надзору.  

Директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” у Приједору Муриса Марић каже да БиХ и даље спада у земље трећег свијета на чија тржишта стижу производи сумњивог квалитета, али да случај са мандаринама улива наду грађанима да једу здравствено исправну храну.

- Спорних пошиљки има свуда, не само на нашем тржишту, али ови случајеви су доказ да инспекција добро ради свој посао и да се контролише роба из увоза, иако су потрошачи често скептични у вези с тим питањем - рекла је Марићева.  

Професор на Пољопривредном факултету у Бањалуци Синиша Митрић каже да се количина производа са повећаним концентрацијом пестицида у ЕУ годишње креће између 2,5 и 3,5 одсто, а да је тај проценат у БиХ и мањи.

- Прошле године у БиХ је испитано око 800 узорака производа, а само код малог броја њих вриједности су биле изнад дозвољених. То се дешава и у земљама са најуређенијим системима контроле и нема разлога за забринутост грађана - рекао је Митрић.

Према његовим ријечима, менталитет потрошача и култура исхране донекле “сили” трговце и произвођаче да  користе пестициде у већој мјери.

- Сви хоће да једу све у било које доба године, а да би то било могуће и да би се производ сачувао од труљења мора се заштити. Наравно то треба бити у складу са нормама и правилима, али се дешавају и искакања као што је случај са мандаринама - навео је Митрић.

Утицај на здравље

Синиша Митрић је истакао да пестициди на здравље људи утичу у зависности од количина унијетих у организам.

- Најугроженије је здравље произвођача и тракториста који годишње и по 100 дана проведу радећи са пестицидима. С обзиром на нашу културу исхране лоше би било ако би се повишене концентрације пестицида нашле у пшеници, с обзиром на количине хљеба које једемо - појаснио је Митрић и додао да је употреба пестицида у производњи нужна јер за сада нема алтернативних рјешења која би сузбила појаву штетних организама у пољопривреди. 

Коментари 0
Повезане вијести
Забрањен увоз мандарина из Турске Забрањен увоз мандарина из Турске
БиХ забранила увоз мандарина из Хрватске: Утврђено присуство пестицида чија је употреба забрањена БиХ забранила увоз мандарина из Хрватске: Утврђено присуство пестицида чија је употреба за...
Забрањен увоз готово 19.000 килограма мркве због пестицида Забрањен увоз готово 19.000 килограма мркве због пестицида
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 3m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    23h 29m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 44m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 7m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    13h 51m
    0