Пет чланова једне породице из Требиња заражено вирусом корона

20.04.2020. 13:13
0
ИЗВОР: СРНА

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да пет новозаражених Требињаца долази из једне породице која је имала контакт са суграђанком којој је вирус корона потврђен у суботу, 18. априла, и смјештена је на изолационом одјељењу требињске Болнице.

Ћурић је истакао да нових пет случајева није добра ситуација јер и даље има појединаца који не поштују превентивне мјере и не схватају озбиљност ситуације.

- Чињеница је да су они који су позитивни на вирус корона имали велики број контаката. То није добро. Већ скоро 60 дана апелујемо да се контакти сведу на минимум, и себи смо понекад више досадни. Треба да се држи социјална дистанца, да се носе рукавице и маске. То је неопходно због здравља свих нас - нагласио је Ћурић.

Он је рекао да је ситуација озбиљна и да вирус не бира пол, нацију, вјеру и политичку припадност, саопштено је из требињског Штаба за ванредне ситуације.

- Треба ли у сваком граду да се деси оно што се догодило у Бањалуци, гдје је из једне породице у року од 15 дана преминуло троје чланова, да би људи схватили ситуацију. Да се то не би догодило треба да слушамо упутства и поштујемо мјере. Сваки дан питају када ће се отворити неки од затворених објеката. Све треба да се отвори, али само ако поштујемо мјере. Зато још није вријеме за њихово отварање у Требињу - поручио је Ћурић.

Градоначелник Требиња је рекао да ће сви контакти пет новозаражених лица бити тестирани.

- Ово је већ трећи кластер. Сви који треба да буду тестирани - биће тестирани. Број тестираних није битан, колико је битно да епидемиолошка истрага иде у правом смјеру, да се не крију контакти - навео је Ћурић.

Ћурић је додао да минималан број људи, њих око пет одсто, не поштује превентивне мјере и шири неистините приче како вирус није опасан и како се не шири како то стручњаци представљају.

- У свијету је умрло већ више од 165.000 људи. Немојте да неодговорним понашањем имамо преминуле и у Требињу. Знам и разумијем - свима се може десити, али морамо да будемо одговорни - поручио је Ћурић.

Суграђанима који су хоспитализовани у требињској Болници, односно смјештени у карантин у Студентском центру, Ћурић је упутио ријечи подршке, наводећи да су та лица прошла кроз тежак период, али и процедуру.

- Најтежа је неизвјесност. Треба чекати резултате теста, а онда, уколико су позитивни, та лица треба смјестити у карантин или хоспитализовати у Болници. Чинимо све да услови у карантинима буду добри, као и у Болници и Дому здравља. За све што им је потребно ту смо 24 часа -истакао је Ћурић.

Он је рекао да су на изолационом одјељењу требињске Болнице смјештене три особе из Требиња, као и пет из осталих мјеста источне Херцеговине.

- Њихово здравствено стање је стабилно, мањи број заражених има симптоме, али ситуација се мијења из часа у час - појаснио је Ћурић.

Ћурић је додао и да град Требиње већ размишља о новом карантину, али је изразио увјерењем да за тим, ипак, неће бити потребе.

У Требињу је потврђено 17 случајева вируса корона, а у источној Херцеговини 33.

Коментари 0
Повезане вијести
Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе
Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупјела (ФOTO) Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупј...
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 26m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 59m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 25m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 38m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 7m
    3