Петогодишњак зна све саобраћајне знакове

19.11.2019. 09:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

И док многим одраслима позамашна књига тестова за возачки испит задаје главобоље и дешава се да падну управо на дијелу који се односи на компликоване раскрснице, петогодишњи Саид Шакић из Сребренице напамет зна готово све саобраћајне знакове.

-Саид распознаје готово све саобраћајне знакове и он је то све самостално научио јер је током вожње питао оца који је ово знак, зашто је овај овакав, зашто је онај онакав. Осим тога, савладао је и ознаке аутомобила, бројеве, велика и мала слова, боје- казала  је за "Независне" Кадира Шакић, мајка овог малог генијалца.

Овај дјечак, права ризница знања, у фокус јавности је доспио након што је својим талентом одушевио публику и жири хрватског "Суперталента".

Како прича мајка, Саид се још раније почео интересовати и за заставе земаља широм свијета, а најпривлачнија му је била застава Њемачке.

-Прво је кренуо са њемачком заставом, то га је нешто посебно привукло и чак је знао и нацртати боје њемачке заставе, а  и дан-данас нешто форсира Њемачку. Не знам зашто. Можда нешто слути- истакла је Шакићева.

Како каже, она и супруг од радозналог петогодишњака свакодневно добијају много питања, а на нека од њих чак и не знају одговоре, те се неријетко дешава да их изненади да се овај мали генијалац интересује за такве ствари. 

-Ако није задовољан неким одговором, он сам себи понуди одговор и на крају испадне да је његов одговор логичнији од наших. Не могу се сјетити све ни шта је питао, али стално испитује. Сада су му у фокусу ти саобраћајни знакови и полиција, то га највише привлачи- каже мајка овог талентованог дјечака.

Оно што је посебно интересантно и што је, како наводи, посебно радује јесте то што маленог Саида мобител и интернет пуно не занимају, него се много више занима за природу и игру са својим вршњацима.

-Ми као родитељи уопште не форсирамо наше дијете и он је такав да га је тешко на нешто натјерати да уради ако он то не жели. Он све ради самоиницијативно и самовољно- прича Шакићева, те додаје да Саид тренутно жели да буде полицајац.

Иако има тек пет година, Саид зна и сабирати, мада га, како наводи његова мајка, више интересују неке друге науке. Такође, у посљедње вријеме посебну пажњу придаје регистарским ознакама аутомобила.

-Веома лако ће препознати регистарску ознаку Холандије, Француске и буде му драго што је погодио, буде срећан што зна. Он то сам примијети у току вожње или ако је са мном у шетњи- казала је Шакићева, те додала да Саид похађа вртић још од прве године.

Како каже, оно што је изненадило васпитаче у вртићу је што је Саид још као десетомјесечна беба знао да звижди.

-Када је почео да звижди у вртићу, васпитачица је устајала и гледала ко звижди и да ли неко дозива дјецу однекуд. Жао ми је што немам тај снимак јер је то било веома симпатично и занимљиво- испричала је Шакићева ову анегдоту.

Оно што је, истиче, жеља ње и њеног супруга јесте да за сина јединца нађу педагога, психолога или неког другог стручњака који би га на прави начин стимулисао и упутио у неки правац како би радио оно што воли.

-Воли серију 'На граници' и глумицу Тијану, која игра лик Алме. Баш је друштвен дјечак  и воли природу. Више воли у природи да борави него у већим градовима- испричала је мајка овог радозналог петогодишњака.

Коментари 0
Повезане вијести
Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи Којић: Међу погинуле у Поточарима уписани још живи људи
Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посљедњег тренутка Вучић: Шансе су минималне, али Србија ће се борити против резолуције о Сребреници до посље...
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 22m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 55m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 21m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 34m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 3m
    3