Петронијевић: Британци третирају Караџића као заробљеника

11.11.2022. 12:37
0
ИЗВОР: srna.rs

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је за Срну да Министарство правде Велике Британије и тамошње затворске власти третирају бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића као заробљеника, а не као затвореника.

Петронијевић је указао да се они понашају тако као да не могу да схвате да је Караџић затвореник УН, а не Велике Британије која је са УН склопила уговор о његовом преузимању из Хага, не марећи за обавезе из тог уговора.

Како објашњава, такав однос провијава и из одговора Амбасаде Велике Британије у Сарајеву на писмо групе интелетуалаца из Србије који су се жалили на затворске услове и тражили да се Караџић премјести из затвора у Великој Британији.

Коментаришући тврдњу британске Амбасаде да Караџић нема лошије услове од других затвореника и да ће му приступ медијима бити контролисан због штете коју може да нанесе жртвама, Петронијевић је оцијенио да је тај допис такав као да га је писао бивши шеф британске дипломатије Доминик Раб.

Подсјетивши да је Раб био министар у вријеме када је Караџић пребачен у британски затвор на острву Вајт и да је прије тога био један о помоћника у тужилаштву у Хагу, Петронијевић је оцијенио да тезе британске амбасаде у Сарајеву немају "благе везе са мозгом".

- Видим да је то пренео БИРН који је познат по необјективном извештавању у односу на све проблеме који се Србима дешавају у Хагу - рекао је Петронијевић Срни.

Он сматра да су објашњења британске Амбасаде у Сарајеву немушта одбрана, напомињући да је добро да су они почели да се бране, јер су до сада игнорисали све што се односи на Караџићев положај у њиховом затвору.

- Ово нису могли да игноришу зато што је озбиљан број интелектуалаца, од којих је један број и светски познат, дигао глас и то не може да се игнорише - рекао је Петронијевић.

Некадашњи члан Караџићевог тима одбране у Хагу указао је да је страна штампа почела да се интересује о томе, првенствено медији из Италије, Русије и Њемачке, што је Британцима очигледно створило непријатност, па се рефлексно бране, тврдећи да жалбе нису основане и да Карацић има одличне услове у затвору.

Петронијевић сматра да би Британци требало да наведу те "одличне услове", ако их има, истичући да су се кроз уговор са УН обавезали на то заједно са још 16 европских земаља у вријеме док су још били чланица ЕУ.

Он објашњава да би Велика Британија, ако мисли да више није чланица ЕУ и да за њу услови из уговора са УН не важе, требало да каже да неће испуњавати уговорне обавезе.

- У том случају постоји друго рјешење, а то је пребацивање Караџића на друго мјесто, о чему интелектуалци из Србије у свом писму и говоре - нагласио је Петронијевић.

Подсјетивши да услови из уговора са УН предвиђају да Караџић мора да има најмање онакав смјештај какав је имао у Схевенингену и да је затворски третман увијек блажи од притворског, он је истакао да то говори да они Караџића не могу да третирају као осуђеника Велике Британије.

Указујући да су затворски услови и затворски третман према Караџићу гори од онога што је имао у Схевенингену, Петронијевић је објаснио да из тога произилази и други проблем, а то је ускраћивање права и дисциплинског кажњавања, забрана комуникације са породицом и адвокатима, као и забрана прилива новца на његов рачун, чиме му ускраћује и право на основне потребе.

Према његовој оцјени, спорно је и то што се Британци, који се понашају као да су изнад УН, хвале да је Енглеска учествовала на супротној страни у ратовима деведесетих година прошлог вијека и да су учинили огроман напор да се Караџић пронађе и ухапси, али и да се обезбиједе докази.

- То доказује они нису неутрална страна. Ни по том критеријуму они не би имали могућности да испуне услов да Караџић издржава казну у њиховој земљи, јер се увек у том правцу једна врста освете очекује од онога ко је био противник у рату према оном ко је побеђен или заробљен - истиче Петронијевић.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је недавно од предсједника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантана да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мјере да се заустави затворски терор над Караџићем, који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Коментари 0
Повезане вијести
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића
Терапија Радовану припомаже, нема назнака да ће се ико бавити потребним претрагама Терапија Радовану припомаже, нема назнака да ће се ико бавити потребним претрагама
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    6h 34m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    19h 11m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 52m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 59m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    4h 7m
    0