Петровић: Охрабрити и инспирисати дјецу да износе своје идеје

14.04.2022. 19:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Писац за дјецу и коаутор НТЦ система учења Урош Петровић одржао је вечерас интерактивну радионицу за родитеље и дјецу у Источном Сарајеву, чији је циљ да се дјеца која немају самопоуздања охрабре и инспиришу да јавно износе своје идеје.

- Дјеца имају много више маште, храбрости и духа него одрасли, који имају више образовања, знања и искуства у том сучељавању размишљања - рекао је Петровић на радионици у организацији Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Он је нагласио да су у том сучељавању мишљења дјеца та која увијек побјеђују, као и да је у данашње вријеме велики изазов заокупити дјечију пажњу.

- Данас, када је велика конкуренција, тешко је заокупити дечију пажњу, али заиста не могу да се жалим јер су ми књиге изашле не само на српском језику, него и у Чешкој, Словачкој, Италији и Словенији и још неким земљама - рекао је Петровић.

Кад је ријеч о НТЦ систему учења, Петровић је навео да је то свеобухватан систем који се примјењује у 15 земаља.

- Коаутор сам НТЦ система, којим смо покушали да омогућимо нашој деци да у овом необичном времену постижу боље резултате, али не због оцена, него да развију своје способности. Битно је научити децу како да размишљају, а не шта да размишљају - рекао је Петровић.

Он је указао да су аутори овог система дошли до закључка да учење напамет никада није имало мање смисла него данас, те да се кроз овај систем на најбољи начин покушава да дјеца остваре своје потенцијале.

Петровић пише књиге за дјецу и младе које помјерају границе у савременој српској литератури.

Роман "Авен и јазопас у Земљи Ваука" предмет је више научних радова из књижевности и, према мишљењу многих литерарних стручњака, први је прави роман епске фантастике на српском језику.

Послије збирке фантастичних приповједака за одрасле "Приче с оне стране", Петровић је објавио пет образовно-забавних књига у серијалу "Загонетне приче" и добио награду "Невен" за најбоље дјело из области популарне науке и двије године заредом награду највећег дјечијег жирија "Доситејево перо".

Петровић је добитник Златне значке Културно-просветне заједнице Србије за допринос култури, као и неколико других признања и награда, између осталих и награде "Змајевих дечијих игара" 2011. године за допринос савременом изразу у књижевности за дјецу.

Урош Петровић рођен је 8. априла 1967. године у Горњем Милановцу. Од 1975. године живи у Београду. Аутор је романа фантастике, романа у загонеткама и загонетних прича.

Карактеристичан је по иновативном приступу књижевности за дјецу и младе.
Добитник је великог броја награда из области књижевности и фотографије.

Аутор је и водитељ загонетних прича, учесник и члан култног серијала "Фазони и форе", а подстицао је нацију на размишљање и у квизовима "Потера" и "Лавиринт".

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 20m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 19m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 46m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 38m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 36m
    1