Плaнираном динамиком одвија се реконструкција зграда општине и вртића

05.11.2020. 20:50
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Ниске температуре и дуга гријна сезона у Сокоцу доносе потребу за бољом енергетском ефикасношћу. То је био повод којим је менаџмент општине Соколац прије шест година ушао у причу везану за програм енергетске ефикасности на подручју Босне и Херцеговине уз помоћ међународних организација.

Како је за рекао начелник општине Соколац Милован Бјелица, увидјевши да општина није у могућности финансијски сама изнијети велике пројекте, попут санације и утопљавања објеката, менаџмент општине и запослени у Одјељењу за локални развој ријешење су тражили у пројектима међународних организација.

– Прије 3 године потписали смо протокол са њемачком ангенцијом ГИЗ и од четири општине које су потписале Хан Пијесак, Стари Град, Власница и Соколац, први смо ушли на листу подршке Међународних организација. Урадили смо регистар јавних установа које имају приоритет у овом пројекту: зграду Основне школе, Установе за предшколско васпитање и образовање, зграду општине и Дом здравља – казао је он и додао:

-Пројекат реконструкције Основне школе „Соколац“, вриједности око 500.000 КМ, који је подразумијевао замјену фасадне столарије, олука, крова и топлу фасаду завршен је прошле године. Ове године су нам одобрена два пројекта, такође вриједности око 500.000 КМ, и то: реконструкција зграде општине и зграде Установе за предшколско васпитање и образовање. Радови су почели у понедјељак, и до данас је завршено доста посла. На згради општине је замијењена комплетна вањска столарија и већ се кренуло са радовима на постављању фасаде. На згради Установе за предшколско васпитање и образовање замијењена је фасадна столарија, чекамо још постављање улазних врата, обраду и поправку ивица како би почели са постављањем фасаде. Осим тога, уколико временске прилике то дозволе сада или на прољеће, овдје нас чека доста посла и на замјени дијела крова, утопљавању таваница, постављању расвјете те замјени инсталација за гријање и радијатора. Све наведено захтијеваће додатна средства, али ће ријешити бројне проблеме ове установе. Очекујемо да ће следеће године проћи пројекат реконструкције зграде Дома Здравља, те пројекат утопљавања стамбених зграда гдје су формиране заједнице етажних власника. Веома је значајно што је општина Соколац сврстана у приоритетне при реализацији овог пројекта. То је велика заслуга и тима Одјељења за локални развој који је одрадио одличан посао – истакао је Бјелица.

Директор Установе за предшколско васпитање и образовање Биљана Косорић, је изразила задовољство што су успјели реализовати овај пројекат захваљујући првенствено Локалној заједници на челу са начелником Бјелицом.

– Ово је велика ствар за нашу установу, наше запослене, малишане који овдје бораве и њихове родитеље. Објекат је велики, има 1.250 квадратних метара корисне површине. Шта год да кренемо радити захтјева велика улагања. Ми то не можемо сами да изнесемо, па нам је потребна помоћ локалне заједнице и осталих донатора који могу да обезбједе већа средства. Овај објекат је почео са радом 1984. године и за скоро 40 година рада, изњедрене су бројне генерације. Кроз пројекте се у њега доста улагало, обезбјеђена су основна средства за рад и добро је одржаван. Као крајњи корисници јако смо задовољни досад урађеним али и планираним улагaњима – казала је Косорићева и додала да се нада да ће кроз неке будуће пројекте уредити и двориште око вртића, дотрајале плоче и ограда.

Коментари 0
Повезане вијести
Двоје дјеце побјегло из вртића Двоје дјеце побјегло из вртића
Почели радови на реконструкцији резиденције Карађорђевића у Хан Пијеску (ВИДЕО) Почели радови на реконструкцији резиденције Карађорђевића у Хан Пијеску (ВИДЕО)
Ватрогасци у наручју изнијели малишане из поплављеног вртића (ФОТО) Ватрогасци у наручју изнијели малишане из поплављеног вртића (ФОТО)
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    23h 10m
    0
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    1h 27m
    1
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    23h 17m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 59m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    14h 37m
    0