Пластична фолија пресуђује ко ће градити факултет у Палама

17.12.2021. 15:25
7
ИЗВОР: capital.ba

Универзитет у Источном Сарајеву одлучио је да гради објекат за Факултет физичког васпитања и спорта на Палама, те изабрао групу фирми за тај посао, али се све закомпликовало јер су се други понуђачи жалили зато што су дисквалификовани на основу пластичне фолије која је била саставни дио пријаве на тендер.

Цијели поступак набавке због тога је завршио пред Канцеларијом за разматрање жалби БиХ, сазнаје портал CAPITAL.

Универзитет у Источном Сарајеву расписао је крајем јула ове године тендер за избор најповољнијег понуђача за градњу поменутог факултета, процијењене вриједности 4,86 милиона марака.

На тендер је пристигло пет понуда, а само једна је проглашена прихватљивом.

Након проведеног поступка, уговор је додијељен конзорцијуму фирми који је предводила компанија „Јокић-Инвест“ из Зворника, а који је понудио да факултет изгради за 5,61 милион марака.

Другу групу фирми предводила је фирма „Грађење“ из Пала и њихова понуда, која је повољнија од претходне и износи пет милиона марака, је одбијена.

У Универзитету Источно Сарајево су истакли да понуда групе фирми коју предводи „Грађење“ не задовољава услове из тендера, те да је због тога неприхватљива.

- Имајући у виду да је гаранција за озбиљност понуде саставни дио понуде, морала је бити чврсто увезана у понуду и упакована на начин да се онемогући њено накнадно вађење или уметање, што у конкретном случају није урађено - навели су у Универзитету.

С тим тумачењем Универзитета у конзорцијуму који предводи „Грађење“ се не мире и улажу жалбу.

Истичу да Универзитет није гледао цијену, већ да је одлуку о избору понуђача донио на основу пластичне фолије у коју је била упакована банкарска гаранција.

У својој жалби истакли су да је Универзитет погрешно примјенио правне норме и дошао до закључка да њихова понуда не испуњава услове из тендера.

- Правилник о облику гаранције прописује да се гаранција за озбиљност понуде доставља у оригиналу у затвореној пластичној фолији која се на примјер на врху затвори наљепницом на којој је стављен печат понуђача или се отвор на фолији затвори јемствеником, а на мјесто везивања залијепи наљепница и отисне печат понуђача. Ми смо на тај начин поступили, али Универзитет је понуду одбио јер је печат у цјелости налази на наљепници, што је бесмислено и супротно Правилнику - навео је адвокат који заступа „Грађење“ Предраг Барош.

Додаје да Универзитет наводи да је могуће наљепницу одлијепити и мијењати гаранцију, а исто то је могуће и у пријави друге групе понуђача.

Дио жалбе „Грађења“

СликаСлика

У цијели поступак је уведен и вјештак који је процијенио да присуство отиска печата никако не гарантује неповредивост гаранције.

Због наведеног, али и других замјерки Универзитета на поднесене понуде понуђача, цијели поступак избора извођача је упућен пред Канцеларију за рјешавање жалби БиХ.

 

 

Пише: Свјетлана Шурлан

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Vid 21.12.2021. 17:51
    Ovo je dno od Univerziteta. Već imaju 100 sporova, a niko od nadležnih ne reaguje. Rektor je poznat po mutnim radnjama....
  • Generic placeholder image
    Cober 18.12.2021. 09:23
    Odmah da podnesu ostavke,ovo je toliko očigledno,mito.mito...
  • Generic placeholder image
    Elap 17.12.2021. 20:30
    Mozes ponuditi i 2 miliona, a ako je prva firma kupila posao, odnosno platila namjestanje tendera........................


  • Generic placeholder image
    Бане 17.12.2021. 19:39
    Да ли у Канцеларији за разматрање постоји минимум храбрости да поступе по ЗЈН и зауставе ову лакрдију и криминал појединаца у Универзитету Источном Сарајеву.
  • Generic placeholder image
    Re Pale 17.12.2021. 19:28
    Cilj je pomoći univerzitetu a ne kao vi.
    Mogli bi se i predstaviti i napisati prezime.
  • Generic placeholder image
    Јане 17.12.2021. 17:16
    Ово је невјероватно! Ко ишта, бар мало зна о Закону о јавним набавкама може само да се чуди и запита: људи да ли је ово могуће? Да ли су ови њуди из комисије или менаџмент Универзитета чули за принцип "суштина прије форме"? Бацити милион КМ ради пластичне фолије, то могу само највећи душмани. Било би интересантно знати да ли је у комисији био или је на неки начин утицао на овкву глупу одлуку Кулина Драган, чувени и опјевани професор на Економском факултету Пале?
  • Generic placeholder image
    Pale 17.12.2021. 16:17
    Univerzitet je katastrofa!
    U svemu ovako posluje.
Повезане вијести
Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима
Вече српске културе у Палама 11. септембра Вече српске културе у Палама 11. септембра
Јахорина у другом припремном мечу боља од Радничког из Горажда Јахорина у другом припремном мечу боља од Радничког из Горажда
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 14m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 37m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 10m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 7m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 58m
    0