Побједници м:тел такмичења путују на Регионални изазов у Београду

28.02.2024. 14:26
0
ИЗВОР: katera.news

И ове године средњошколци из БиХ, а у оквиру м:тел Ап такмичења, донијели су нове идеје и апликације, чиме су поново показали да се знање и труд итекако вреднују.

Иако су све апликације које су дошле на овај конкурс биле интересантне и функционалне, од њих 19 изабрано је пет најбољих, по мишљењу стручног жирија овог такмичења. Управо те апликације ће представљати БиХ на Регионалном апп изазову, које ће бити одржано 6. марта 2024. године у Београду.

Подсјећамо, ово такмичење има регионални карактер будући да се одржава у организацији Телеком Србија групе, те ће у њему своје знање и таленат одмјерити ученици из три земље: Србије, Црне Горе и БиХ. Сваке године, земља домаћин Регионалног апп такмичења је једна од наведене три, а ове године то ће бити Србија.

С тим у вези, тимови из БиХ, који ће на Регионалном апп изазову представити своје апликације долазе из школа Техничке школе „Михајло Пупин“ из Бијељине, Саобраћајне и електро школе Добој, Мјешовите средње школе „Енвер Поздеровић“ из Горажда, Средњошколског центра „Милутин Миланковић“ из Милића, те Средњошколског центра „Василије Острошки“ Соколац.

Апликација коју су урадили бијељински средњошколци под називом ExpertEase, служи да повезује људе и стручњаке различитих професија и ствара динамичну дигиталну заједницу посвећену размјени знања и искуства. Добојски ученици су направили апликацију „DetoxBuddy“, а она је намијењена хуманом циљу – помоћи особама са проблемом овисности у њиховом процесу опоравка. Из Горажда је стигла апликација „StudyBuddy“, намијена ученицима који желе на једном мјесту преглед својих школских обавеза и оцјена, те управљања процесом продуктивног учења у времену. Средњошколци из Милића су израдили апликацију „ARTour“, која представља туристички водич општине из које долазе, а ученици из Сокоца представили су своју апликацију „You Choose You“, која служи за промоцију образовања и факултета у региону, као алат за проналажење образовне установе за све који су на прагу тог животног поглавља.      

- Већ седам година колико организујемо Ап такмичење, радујемо се овом изазову за све наше средњошколце и сваком њиховом успјеху. И овога пута смо се трудили да оцијенимо све сегменте које сматрамо важним за једну апликацију - идеју, дизајн, техничке карактеристике, али и њен друштвено одговорни карактер и јединственост -  рекао је предсједник жирија овог такмичења Саша Салапура, главни инжењер за планирање, развој и изградњу сервиса и сервисних система компаније м:тел.

- С нестрпљењем очекујемо Регионално такмичење у Београду, тим више јер је ове године поново награда путовање, овој пут у Барселону. Радујемо се тренутку када ћемо знати којем тиму ћемо пожељети срећан пут - нагласио је Салапура.

Осим што ће имати прилику да се упознају, друже и одмјере снаге у знању са својим вршњацима из Србије и Црне Горе, средњошколци из БиХ, дакле, имају прилику и да освоје вриједне награде од којих је главна путовање на међународни фестивал креативности који окупља  умјетнике, дизајнере, креативце и љубитеље технологије из цијелог свијета - OFFF у Барселони, у мјесецу априлу.

Коментари 0
Повезане вијести
Савремене учионице и видео-надзор – донација компаније м:тел Савремене учионице и видео-надзор – донација компаније м:тел
HBO Max постао је Max– уживајте у најбољим садржајима путем м:тел-а HBO Max постао је Max– уживајте у најбољим садржајима путем м:тел-а
М:тел на највишем степену ликвидности од оснивања М:тел на највишем степену ликвидности од оснивања
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  12h 38m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  17h 52m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  8h 23m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  16h 41m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  14h 20m
  4