Почела исплата права из система дјечије заштите, прије празника

28.12.2023. 10:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Фонд за дјечију заштиту Републике Српске почео је данас са редовном исплатом децембарског додатка на дјецу, материнског додатка, помоћи за опрему новорођенчета, пронаталитетне накнаде за трећерођено и четврторођено дијете и права на накнаду родитељу–његоватељу или његоватељу, најављено је из Фонда.

Директор Фонда Недељко Јовић истакао је да су настојали да исплату права из Закона о дјечјој заштити за децембар, умјесто у јануару, исплате прије предстојећих божићних и новогодишњих празника како би обрадовали кориснике, а они што безбрижније и љепше уживали у њима.

Велику захвалност за помоћ, подршку и сарадњу, директор Јовић је упутио ресорном министарству и Влади Републике Српске.

Он је подсјетио и да су корисницима у 2023. години сва права из Закона о дјечјој заштити редовно исплаћивана почетком мјесеца, за претходни мјесец.

Децембарска исплата додатка на дјецу обухвата 19.330 дјеце, односно 11.277 корисника/родитеља, за прво, друго, треће и четврто дијете, као и за дјецу вулнерабилних категорија.

За исплату овог права обезбијеђено је укупно 2.825.069 КМ.

Материнским додатком за децембар обухваћено је укупно 4.079 мајки/породиља, а за исплату овог права издвојено је 1.651.995 КМ.

За данас је предвиђена и исплата права на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете. Право на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете остварило је 78 мајки/породиља, односно за 62 трећерођене и 19 четврторођене дјеце. За исплату овог права издвојено је 45.750 КМ.

За исплату права на помоћ за опрему новорођенчета издвојена је 221.000 КМ за 430 породиља/мајки, односно 442 дјеце/новорођенчади.

Исплатом за мјесец децембар за право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу издвојено је укупно 353.920 КМ за 545 родитеља/његоватеља.

Из фонда су подсјетили кориснике да се за остваривање и преиспитивање услова за остваривање/наставак коришћења права могу обратити пословницама ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту, у мјестима у којима имају пребивалиште. 

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај
Снажно невријеме погодило Билећу Снажно невријеме погодило Билећу
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  14h 19m
  10
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  11h 10m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  16h 14m
  1
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  20h 25m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  15h 1m
  3