Почела исплата права из система дјечије заштите, прије празника

28.12.2023. 10:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Фонд за дјечију заштиту Републике Српске почео је данас са редовном исплатом децембарског додатка на дјецу, материнског додатка, помоћи за опрему новорођенчета, пронаталитетне накнаде за трећерођено и четврторођено дијете и права на накнаду родитељу–његоватељу или његоватељу, најављено је из Фонда.

Директор Фонда Недељко Јовић истакао је да су настојали да исплату права из Закона о дјечјој заштити за децембар, умјесто у јануару, исплате прије предстојећих божићних и новогодишњих празника како би обрадовали кориснике, а они што безбрижније и љепше уживали у њима.

Велику захвалност за помоћ, подршку и сарадњу, директор Јовић је упутио ресорном министарству и Влади Републике Српске.

Он је подсјетио и да су корисницима у 2023. години сва права из Закона о дјечјој заштити редовно исплаћивана почетком мјесеца, за претходни мјесец.

Децембарска исплата додатка на дјецу обухвата 19.330 дјеце, односно 11.277 корисника/родитеља, за прво, друго, треће и четврто дијете, као и за дјецу вулнерабилних категорија.

За исплату овог права обезбијеђено је укупно 2.825.069 КМ.

Материнским додатком за децембар обухваћено је укупно 4.079 мајки/породиља, а за исплату овог права издвојено је 1.651.995 КМ.

За данас је предвиђена и исплата права на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете. Право на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете остварило је 78 мајки/породиља, односно за 62 трећерођене и 19 четврторођене дјеце. За исплату овог права издвојено је 45.750 КМ.

За исплату права на помоћ за опрему новорођенчета издвојена је 221.000 КМ за 430 породиља/мајки, односно 442 дјеце/новорођенчади.

Исплатом за мјесец децембар за право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу издвојено је укупно 353.920 КМ за 545 родитеља/његоватеља.

Из фонда су подсјетили кориснике да се за остваривање и преиспитивање услова за остваривање/наставак коришћења права могу обратити пословницама ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту, у мјестима у којима имају пребивалиште. 

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 32m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 27m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 38m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 53m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 46m
    0