Почела освета Ирана, балистичким ракетама погођене базе САД

08.01.2020. 08:50
0
ИЗВОР: b92.net

Напад на базу у Ираку потврђен је из Пентагона, а ракете су лансиране са територије Ирана.

Погођене су базе Ал Асад и Ирбил. Неименовани амерички званичник рекао је да САД "немају сазнања о америчким жртвама", али да се ситуација још процјењује, преноси Ројтерс.

Напад на базе Ал Асад и Ербил се догодио само неколико сати пошто је сахрањен командант иранске елитне јединице Кудс, генерал Касем Сулејмани убијен у ваздушном нападу САД у Багдаду.

Предсједник Доналд Трамп је, неколико сати послије напада, на Твитеру написао да је "све у реду" и да се ради на утврђивању броја жртава и причињене штете.

- За сада све иде добро! Имамо најмоћнију и најбоље опремљену војску на свијету! Обратићу се нацији сутра ујутру -  написао је амерички предсједник на Твитеру.

У Бијелој кући су ноћас били и државни секретар Мајк Помпео и шеф Пентагона Марк Еспер, а потпредсједник Мајк Пенс је био у контакту са конгресним лидерима, преноси Ројтерс.

Иранска Револуционарна гарда, која је преузела одговорност за напад, у саопштењу је навела да су напади на базе "освета за убиство команданта јединице Кудс Касима Сулејманија".

Такође упозоравају савезнике САД да ће њихове земље бити нападнуте ако буду учестововале у нападима на Иран, преноси Глас Америке.

Један од команданта Револуционарне гарде рекао је иранским медијима да су ракетни напади на америчке мете у Ираку први корак и да Техеран неће штедити Американце.

- Амерички предсједник Доналд Трамп требало би да размисли о повлачењу снага из региона, да не би биле у нашем домету - пренијела је иранска државна телевизија, цитирајући неименованог команданта.

Ирански шеф дипломатије Џавад Зариф твитовао је послије напада да је Иран предузео пропорционалне мјере у самоодбрани, у складу са чланом 51 повеље Уједињених нација, да не жели ескалацију ни рат али да ће се бранити против сваке агресије.

Савјетник иранског предсједника Хасана Роханија твитовао је да би амерички одговор на иранске ракетне нападе могао да доведе до "свеопштег рата на Блиском истоку".

- Било која војна акција САД ће резултовати ратом широм региона. Међутим, Саудијци би могли да крену другачијим путем - могли би да имају потпуни мир - саопштио је Хесамедин Ашена.

Представник иранског врховног вође у Савету за националну безбједност Саед Џалили објавио је на Твитеру слику заставе Ирана.

Предсједник Доналд Трамп објавио је слику америчке заставе на Твитеру после убиства генерала Сулејманија.

Секретар за одбрану Марк Еспер рекао је раније да САД треба да очекују да че Иран одговорити на убиство генерала Сулејманија.

- Спремни смо на све и адекватно ћемо одговорити на све што ураде - рекао је амерички секретар за одбрану.

Америчка Федерална управа за авиосаобраћај саопштила је у уторак вече да ће због иранског напада забранити америчким компанијама да лете у ваздушном простору изнад Ирака, Ирана, Оманског залива и вода између Ирана и Саудијске Арабије.

Управа је саопштила да је одлука о забрани донесена "због појачаних војних активности и повећаних политичких тензија на Блиском истоку, који представљају ризик по америчку цивилну авијацију".

На напад су реаговала и свјетска тржишта. Вриједност кључних индекса на берзама у Азији је нагло пала, док је порасла цијена злата и нафте.

Цијена сирове нафте у Сједињеним Држава порасла је за готово 5 одсто због страховања да би евентуални сукоб могао да утиче снабдијевање нафтом.

Демократе у америчком Конгресу и поједини кандидати за предсједничку номинацију Демократске странке упозорили су против ескалације сукоба.

- Помно пратим ситуацију послије бомбашких напада на америчке трупе у Ираку. Морамо да осигурамо безбједност наших војника, да окончамо беспотребне провокације администрације и да захтијевамо да Иран заустави насиље - твитовала је предсједавајућа Представничког дома Ненси Пелоси.

- Америка и свијет не могу да приуште рат - поручила је Пелоси на Твитеру.

Коментари 0
Повезане вијести
Израел извео напад на Иран Израел извео напад на Иран
Више од 70 мртвих у експлозији у Ирану Више од 70 мртвих у експлозији у Ирану
САД објасниле вето у СБ УН САД објасниле вето у СБ УН
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 46m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 26m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 38m
    0