Почела прослава Дана и крсне славе општине Соколац

01.08.2019. 22:12
0
ИЗВОР: Катера

Свечаном литијом кроз улице града и духовном академијом поводом 800 година  самосталности СПЦ и оснивања Дабарске епархије у парохијском дому почело је обиљежавање Светог Илије, крсне славе и Дана општине Соколац.

Његово високопреосвештенство митрополит Дабробосански  Хризостом служио је вечерње богослужење послије којег је окупљени народ у литији ишао улицама града до централног спомен-обиљежја испред зграде општине.

Слика

Епархија Дабарска са сједиштем у манастиру Светог Николе код Прибоја је била прва основана епархија. Наша епархија је била та која је пратила Српски народ и чувала га. Да није било аутокефалности Цркве данас не би било ни једног Србина”, рекао је митрополит Хризостом у обраћању окупљеном народу.

Духовној академији присуствовао је и директор Архива СПЦ, Радован Пилиповић.

У оквиру 13 епархија које је Свети Сава основао, Дабарска епархија као претеча Дабробосанске епархије је веома битна и важна и тим поводом вечерас на Сокоцу смо се молитвено и кроз културне садржаје  присетили наших духовних темеља. Ми живимо у времену политичке разједињености и једина институција која нас окупља је Српска Православна Црква”, изјавио је Пилиповић.

Слика

Прослава Светог Илије у Сокоцу биће  настављена ујутру служењем архијерејске литургије као и ломљењем славског колача а биће  додијељене награде и признања најуспјешнијим појединцима општине.

Коментари 0
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    9h 7m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 22m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 13m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 40m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 32m
    0