Почела вакцинација против ХПВ вируса

31.03.2023. 13:31
3
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској данас је почела вакцинација против хуманог папилома вируса /ХПВ/, која ће за узраст од 11 до навршених 15 година бити бесплатна, док ће за лица изван ове старосне категорије коштати 210 КМ.

Помоћник министра здравља Републике Српске Милан Латиновић рекао је да је план да се у наредне три године сваке године обезбиједи по 10.000 доза ове вакцине.

- Ово је велики корак у нашем здравственом систему, јер око 200 жена годишње оболи од карцинома као једног од најчешћих малигних болести које покреће ХПВ вирус, док око 50 њих умре - рекао је Латиновић новинарима у Бањалуци.

Помоћник директора Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић подсјетила је да ХПВ вирус један од најчешћих инфекција које се преносе полним путем, те да већина људи у свом животу добије ову инфекцију.

- Вакцина не представља превенцију само заразних болести, него и малигних, те треба да искористимо могућност коју имамо да спријечимо настанак ових болести - рекла је Јаћимовићева.

Она је навела да се у Републици Српској вакцинација уводи као препоручена и то првенствено за дјецу, како за дјевојчице, тако и за дјечаке, доби од 11 до 14 година, односно до 15. рођендана.

- За овај узраст вакцина ће бити бесплатна, с тим што дјеца која су напунила 15 година у првој половини ове године могу до краја јуна да се пријаве за бесплатну вакцинацију - рекла је Јаћимовићева.

Она је додала да се вакцинација овом вакцином врши у двије дозе, те да се друга доза прима након годину дана.

Дубравка Станковић Прача, мајка дјевојчице која је данас примила вакцину против ХПВ вируса, каже да се није двоумила при одлуци да кћерку доведе на вакцинацију.

- На овај начин штитимо своју дјецу од најчешћих типова ХПВ вируса, који могу да изазову карциноме репродуктивног система, најчешће жена, али могу и мушкараца - рекла је Прача.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Gradjanin 31.03.2023. 19:59
  Pozeljno je da se I punoljetne zene u ovom slucaju vakcinisu ali je 210 KM za vakcinu zaista skupo.
 • Generic placeholder image
  Www 31.03.2023. 15:50
  Ajde budaletino,niko te ništa ni ne pita,hoćeš ,nećeš i kraj
 • Generic placeholder image
  Pale 31.03.2023. 14:30
  Ustase opet ubijate
Повезане вијести
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Просјечна нето плата у мају 1.403 КМ Просјечна нето плата у мају 1.403 КМ
У Источном Сарајеву рођен један дјечак У Источном Сарајеву рођен један дјечак
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  5h 52m
  6
 • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
  18h 3m
  0
 • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
  17h 18m
  2
 • Покренута истрага против странке Раме Исака
  17h 56m
  6
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  4h 29m
  0