Почели преговори о повећању радничких плата

11.05.2021. 11:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Преговори о повећању радничких плата у Републици Српској започели су јуче између Владе РС, Савеза синдиката и послодаваца РС.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, казала је да им је циљ да у овој години најнижа плата износи 600 КМ умјесто досадашњих 520 КМ.

- Интензивно теку преговори о повећању примања радника, и то повећање за четири сектора која се финансирају из буџета Републике Српске, затим најниже плате и стопе неопорезивог дијела плате - казала је Мишићева за "Независне новине".

Преговори још трају и није се дошло до коначних износа, али би договор требало да буде постигнут до краја маја.

- Нама је циљ да у овој години стигнемо до најниже плате од 600 КМ, само је питање да ли ћемо до тога доћи одједном или у два корака - казала је Мишићева.

Истиче да би вољела да то буде одмах, јер то даје шансу да већ у задњем кварталу преговарају за већу плату за идућу годину и да се тај износ опет повећа. "Важно је да кренемо и да се чак и у оваквој ситуацији повећају плате. Боље колико год него ништа", додаје Мишићева.

Према њеним ријечима, што се тиче подизања неопорезивог дијела плата на 1.000 КМ, од тог износа неће бити ништа.

- Биће то нешто мањи износ, али не знамо тачно колико. Преговори су у току -  казала је Мишићева и додала да ће они подржати опцију од 1.000 КМ, али под условом да се то прелије у плате радницима.

- Нама је у интересу да се оним радницима који имају најмања примања - она што више повећају - закључила је Мишићева.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, казао је за "Независне новине" да није реално за очекивати да ове године минималац расте до 600 КМ те да је Синдикат очито промашио тему.

- Ми никад и не кажемо да неко треба да добије најнижу плату од 600 КМ, али да се све плате повећавају преко најниже плате - то није у реду - казао је Тривић.

Напомиње да најнижа плата у Српској чини 55 одсто од просјечне плате, што је, истиче, међу већим износима у Европи.

Што се тиче подизања неопорезивог дијела плата на 1.000 КМ, Тривић истиче да преговори с Владом РС још трају.

- Сматрамо да би било добро да тај износ буде 1.000 КМ јер би то повећало број радника који могу добити већи износ плате - закључио је Тривић.

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, разговарао је јуче с предсједником Привредне коморе РС Борком Ðурићем о начинима да се кроз измјену законских прописа и процедура у наредном периоду створе услови за повећање плата запослених у реалном сектору и допринесе ефикаснијој борби против нелојалне конкуренције и сиве економије.

- Вишковић и Ђурић разговарали су и о различитим видовима подршке које Влада РС пружа привредним субјектима - саопштено је из Владе РС након састанка.

Из Уније удружења послодаваца Српске кажу да је на њихову иницијативу одржан састанак с предсједником Владе РС о смањењу опорезивања рада, сузбијању неформалне економије и покретању процеса вакцинације радника.

Како се наглашава, у току су преговори и анализа могућности у вези с нивоом повећања неопорезивог дијела дохотка.

- Имајући у виду присуство злоупотребе института непуног радног времена, односно пријављивања радника на радно вријеме краће од осмочасовног, Влада Српске ће измјеном прописа утврдити минималну основицу за опорезивање рада у висини најниже плате у Српској, без обзира на дужину трајања радног времена - наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    20h 55m
    3
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    22h 33m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    18h 41m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    15h 48m
    0
  • Оперисан Срђан Ђоковић
    18h 46m
    0