Почело снимање документарног филма "Одбрана села Дрецељ" Саше Николића

10.09.2021. 16:16
0
ИЗВОР: Катера

Снимање документарног филма "Одбрана села Дрецељ" аутора Саше Николића, у продукцији и под покровитељством Прве интернет телевизије "Људи говоре" аутора Недељка Жугића, почело је јуче, 9. септембра 2021. године.

Аутор филма Саша Николић у разговору за портал Катера каже да је филм заснован на свједочењу демобилисаних бораца Војске Републике Српске, Друге романијске моторизоване бригаде ВРС о јуначкој одбрани села Дрецељ, на оловско-кладањском ратишту, у периоду од 1992. до 1996. године.

- У одбрани српског села Дрецељ десет бораца је дало своје животе, а других десет је теже или лакше рањено. Потписивањем Дејтонског мировног споразума ово село је, као и цијела тадашња српска општина Олово, припала муслиманско-хрватској Федерацији БиХ, због чега су Срби морали да напусте своја вијековна огњишта - каже Николић.

Он истиче да су тада из села изнесени и посмртни остаци погинулих бораца Војске Републике Српске, који су сахрањени на новоформираном војничком гробљу у Кнежини код Сокоца.

Слика


- Снимање овог филма има за циљ да истовременом сачува културу сјећања и покаже колико су Срби као народ недовољно свјесни своје недавне прошлости и хероја, које је она за собом оставила. Постдејтонски егзодус оловских Срба, као и сарајевских Срба, је идеал зарад слободе и мира и стварања Републике Српске, која је једини гарант опстанка Срба са лијеве стране ријеке Дрине - каже Николић за Катеру.

Велику помоћ Николићу за снимање овог филма пружио је Недељко Жугић, директор Прве интернет телевизије "Људи говоре", који је и новинар, наратор, монтажер и извршни продуцент.

Премијера документарног филма "Одбрана села Дрецељ" биће одржана у току мјесеца маја 2022. године широм Републике Српске, а поводом обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске и Друге романијске моторизоване бригаде ВРС.

Коментари 0
Повезане вијести
Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама
На Палама приказан филм о првој експедицији из Српске на врх Матерхорн На Палама приказан филм о првој експедицији из Српске на врх Матерхорн
Драгана Витковић и Јана Ђерић у документарном филму „Доста“ (ВИДЕО/ФОТО) Драгана Витковић и Јана Ђерић у документарном филму „Доста“ (ВИДЕО/ФОТО)
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    22h 13m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    11h 26m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    10h 57m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    11h 20m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    7h 13m
    0