Почиње 26. Фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву

03.12.2021. 18:39
0
ИЗВОР: Катера
Свечано отварање 26. Међународног фестивала малих сцена и монодраме је у уторак 7. децембра у 19.00 часова, најављено је из Културног центра Источно Ново Сарајево.
 
Након церемоније отварања Фестивала слиједи прва представа у званичном такмичарском програму. Представа "Скупштина" рађена по мотивима драмског текста "Породична скупштина" Кристине Клементе, а у игрању глумачке екипе Градског позоришта Јазавац Бања Лука.

Представа Скупштина настала је према тексту савременог шпанског комада "Кућни савјет" (2013) Кристине Клементе. Преузет је оквир приче о породици која све своје одлуке доноси путем засједања породичног вијећа, те гласају о најбаналнијим одлукама као што су распоред прања суђа, јеловник, набавка ајпеда.

Идеја је да у њу уђе Живот са великим Ж. Текст отвара дубинско питање : како у оваквом свијету васпитавати дјецу да буду одговорни и часни људи? Сав терет сваке политичке промјене остаје на леђима идуће генерације "младих" - они ће промијенити друштво на боље? А зашто би?

Слика


Процијеп између друштвених теорија и пракси свакодневница све је већи, или је увијек остао исти. Пракса свакодневнице на овим просторима има увијек један једини циљ - преживјети.

Како смо преживјели демократију и притом се смијали, да парафразирамо Славенку Дракулић, најбољи је поднаслов ове представе. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО) У Источном Сарајеву приказан документарни филм посвећен Дари Секулић (ФОТО)
Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву Промовисана књига „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 26m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 25m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 52m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 44m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 42m
    1