Почиње финансирање процесора за кохлеарне имплантате

10.11.2021. 13:26
0
ИЗВОР: СРНА

Фонд здравственог осигурања Републике Српске ће, осим кохлеарних имплантата, од наредног мјесеца финансирати и процесор звука за кориснике кохлеарног имплант система, односно замјену постојећих процесора.

Замјена ових процесора изискује велике трошкове, а до сада је падала на терет осигураника, саопштено је из Фонда здравства.

Захваљујући одлуци која је данас усвојена, Фонд ће за дјецу до 15 година у потпуности финансирати замјену постојећих процесора која коштају више од 17.000 КМ, док ће родитељи дјеце од 15 до 18 година партципирати у трошковима замјене ових процесора у износу од пет одсто.

У саопштењу се додаје да је Фонд прихватио иницијативу Удружења родитеља дјеце са кохлеарним имплантом "Чујем - говорим" и у Правилник о праву на медицинска средства уврстио и процесор звука за кориснике кохлеарног имплант система за све старосне групе.

Замјена постојећих процесора од изузетног је значаја за осигуранике који имају уграђене кохлеарне имплантате, захваљајући којим им је побољшан слух, јер у случају квара било ког дијела апарата, корисници у потпуности губе слух.

На приједлог конзилијума специјалиста оториноларинголога установе терцијарног нивоа и рјешењем Фонда, осигураници који већ имају уграђене кохлеарне имплантате, моћи ће да остваре и право замјене постојећих процесора на период од седам година.

Услуга замјене постојећих процесора ће се пружати у Универзитетско-клиничком центру.

У саопштењу се подсјећа да је Фонд у марту прошле године почео да финансира кохлеарне имплантате за дјецу са оштећеним слухом, те да трошак уградње кохлеарног импланта за једног осигураника износи око 32.000 КМ.

Кохлеарни имплантати се углавном уграђују дјеци са урођеном обостраном глувоћом, као и дјеци са прогресивним постлингвалним губитком слуха или стања након менигнитиса.

Све досадашње студије су показале да захваљујући овом апарату дјеца имају уредно развијен говор, редовно похађају школу и активни су чланови друштвене заједнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 52m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 34m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 7m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 41m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 26m
    3