Подстицаји за пољопривреду исплаћивани и онима који се не баве пољопривредом

04.06.2021. 17:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Агенција за аграрна плаћања Републике Српске, на чијем је челу Предраг Сладојевић, под субвенције за развој пољопривреде и села књижила је и подстицаје исплаћене онима који се уопште не баве пољопривредом.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске је скренула пажњу Агенцији за аграрна плаћања наводећи да су под субвенције за подстицај развоја пољопривреде и села књижили и расходе за подстицаје које су давали субјектима који се уопште не баве пољопривредном дјелатношћу.

Осим тога, под поменуте субвенције су књижили и расходе за подстицаје који су одобравани корисницима из јавног сектора, који нису јавна предузећа.

-Према Правилнику о буџетским класификацијама субвенције подразумијевају давања у области пољопривреде гдје примаоци субвенција могу бити искључиво корисници који су произвођачи роба и услуга, као и јавна предузећа у области пољопривреде и приватни произвођачи у области пољопривреде- појашњено је у ревизорском извјештају.

Ревизор је препоручио Агенцији да поведе рачуна на однос између врсте и обима, као и начина обрачуна права на подстицаје за развој пољопривреде и села, те напоменуо да се ради само о скретању пажње, а не о изражвању мишљења с резервом.

Ревизори су уочили да у појединим случајевима није приложена одговарајућа документација према Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села.

Агенција је лани на располагању имала буџет од 76,1 милион марака, од чега се око милион марака односи на плате, а 75 милиона марака за субвенције за подстицај развоја пољопривреде и села.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 48m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 32m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 17m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    20h 59m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 18m
    0