Погледајте цијене у Србији и Републици Српској (ФОТО)

05.03.2024. 12:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За храну, одјећу и обућу, здравство, становање, образовање, културу и друге животне захтјеве или једноставније речено за свакодневни живот трочлана породица у Србији у септембру прошле године, према подацима Министарства унутрашње и спољне трговине Србије, морала је издвојити 52.254,08 динара, односно око 872,20 КМ, што је заправо износ минималне потрошачке корпе у тој земљи.

Низ ставки, израчунатих у најситније детаље, грамаже и милилитре, детаљно приказују шта тачно и колико чега је потребно домаћинству са три члана. Највише новца у септембру лани, према минималној потрошачкој корпи, издвајано је за храну и безалкохолна пића и то 25.221,42 динара, односно око 420,99 КМ.

Иако према ранијим подацима Завода за статистику Српске, просјечно домаћинство у Републици Српској броји 2,8 чланова, потрошачка корпа која се рачуна у Српској базирана је на потребама четверочлане породице, тачније два родитеља и двоје дјеце школског узраста. Ријеч је о синдикалној потрошачкој корпи која је према рачуници Савеза синдиката РС у септембру 2023. године износила 2.523,20 КМ.

Стога су "Независне" анализирале како би у Српској изгледала минимална потрошачка корпа за три члана, с обзиром на демографске податке о бројности домаћинстава, а по узору на корпу из сусједне Србије.

Килограм риже, 22 килограма бијелог хљеба, 1,4 килограма парадајза, 7,5 килограма кромпира, један килограм банана, 2,8 килограма пилећег меса, три литра уља, 48 јаја, 0,2 килограма млијечне чоколаде и два литра бистрог негазираног сока само су неки од производа који улазе у састав минималне потрошачке корпе у Србији.

У оквиру листе намирница које чине минималну потрошачку корпу у Србији назначене су и цијене производа, док смо ми за исте производе затражили цијене од Републичког завода за статистику Српске, те смо поредећи производе, а за већину смо то могли учинити, увидјели да се цијене истих производа разликују, али не много. Детаљан списак производа који улазе у састав минималне потрошачке корпе, потребне количине, али и цијена доносимо у табели, а насумично издвајамо неке производе.

Килограм бијелог хљеба у септембру прошле године био скупљи у Српској јер је износио 3,42 КМ, док је у Србији за исту килажу било потребно издвојити 1,93 КМ, па би тако породица за 22 килограма бијелог хљеба у Србији издвајала око 42,54 КМ, а у Српској око 75,24 КМ.

Слика

Такође, у Српској је било скупље и брашно.

За 23,9 килограма свјежег, замрзнутог или конзервисаног поврћа у Србији је било потребно издвојити око 65,37 КМ, а у Српској за исту килажу истог поврћа 71,7 КМ.

Према минималној корпи Србије, у тој земљи за витамине из воћа требало се издвојити нешто мање од 20 КМ, тачније 19,39 КМ, док би у Српској воће за трочлану породицу коштало 20.59 КМ.

Цијене меса у Српској биле су веће, док су производи прерађевина од меса били скупљи у Србији. Такође, у Србији је било скупље и уље, маргарин, свињска маст, млијеко, јогурт и сир, док су у Српској скупљи били кајмак, павлака, као и јаја.

Слика

За 600 грама кафе, колико је процијењено за трочлану породицу, у Србији је било потребно издвојити 17,15 КМ, а у Српској 10,54 КМ.

Цијене слаткиша, зачина као и сокова у септембру биле су нешто више у Србији, него у Српској.

Када се подвуче црта, за храну и безалкохолна пића у Србији је било потребно издвојити 420,98 КМ, док би у Српској прехрамбене намирнице биле нешто скупље и износиле би око 450 КМ.

Слика

Такође, у минималну потрошачку корпу Србије убрајају се и алкохолна пића и дуван, одјећа и обућа, становање, вода, струја, гас и друга горива, намјештај опремање домаћинства и одржавање, као и здравство, транспорт, комуникације, рекреација и култура, образовање, ресторани и хотели, али и остала добра и услуге.

Према подацима Министарства унутрашње и спољне трговине Србије, на претходно побројано у оквиру минималне потрошачке корпе одлазило је 27.032,66 динара што је око 451,22 КМ.

Републички завод за статистику Републике Српске није имао те податке, па с обзиром да је коначан износ прехрамбеног дијела корпе сличан износом као и у Србији, рачунаћемо да би трочлана породица у Српској такође требала издвојити око 451 КМ за побројане ставке у оквиру минималне потрошачке корпе.

Стога би минимална потрошачка корпа у Српској износила око 900 КМ.  

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 15m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 30m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 21m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 48m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 40m
    0