Погледајте документарац "Јени, мало свјетло са запада" (ВИДЕО)

18.03.2022. 17:49
1
ИЗВОР: Катера

Документарни филм "Јени, мало свјетло са запада" снимљен по мотивима књиге "Ратни дневник – Пале 1993-1995" фармацеута Јени Лигтенберг, сада можете погледати бесплатно на интернет мрежи "Јутјуб".

Јени Лигтенберг је током ратног периода дошла из Холандије на Пале у намјери да донесе хуманитарну помоћ, али је у ратној болници Коран остала три године, несебично помажући рањеницима, пацијентима и свима којима је то било потребно.

Она је у својој борби да докаже да су и Срби жртве рата, у ратној болници Коран радила без плате и пензију, стечену у Холандији, трошила на рањенике и дјецу погинулих бораца купујући им гардеробу и све што им је требало.

У сред рата и санкција набављала је скупе лијекове из Холандије, које је куповала тако што се задуживала и отплаћивала их од своје пензије.

Филм је протеклих мјесеци приказан у Београду и градовима Републике Српске у организацији Кинотеке Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Филм је снимљен по књизи "Ратни дневник Пале 1993-1995" коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио је академик Мирко Шошић.

Редитељ документарног филма је Слободан Симојловић. Продуцент филма је Наташа Кулашинац, а директор филма Сњежан Лаловић.

Видео: Кинотека Републике Српске

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Spomenka 18.03.2022. 19:10
    Jedna plemenita dusa gospodja Jeni , treba da ostane urezana u nasim sjecanjima, velika zahvalnost prof.Šošicu sto nije dozvolio da sjecanje na Jeni izblijedi
Повезане вијести
Пројекција руског играног филма „Они су се борили за своју домовину“ у Палама Пројекција руског играног филма „Они су се борили за своју домовину“ у Палама
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    10h 4m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    10h 36m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    5h 47m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    10h 45m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    13h 52m
    0