Погледајте како се обрачунава потрошња струје зими, а како љети

21.11.2022. 15:28
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Домаћинства која купују електричну енергију у Републици Српској од 1. октобра плаћају струју по вишим цијенама јер је од тада почело зимско обрачунавање.

Наиме, у Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске су прописали 2016. године да се према сезонском и дневном периоду примјене утврђују нижи сезонски тарифни ставови (НС), виши сезонски тарифни ставови (ВС), већи дневни тарифни ставови (ВТ) и мањи дневни тарифни ставови (МТ).

- Према сезони примјене, тарифни ставови се примјењују на нижи сезонски тарифни ставови (НС) од 1. априла до 30. септембра и виши сезонски тарифни ставови (ВС) од 1. јануара до 31. марта и од 1. октобра до 31. децембра. Однос виших и нижих сезонских тарифних ставова износи 1,3:1 - наводи се у Одлуци о тарифном систему за продају електричне енергије у Републици Српској Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске.

Додаје се да се нижи и виши сезонски тарифни ставови утврђују за цијену набавке енергије за јавно снабдијевање за крајње купце који нису изабрали снабдјевача квалификованих купаца, а сврставају се у категорију потрошње "домаћинства" и мале купце у складу са Правилником о снабдијевању квалификованих купаца електричном енергијом и поступку промјене снабдјевача.

- Према дневном периоду примјене, већи дневни тарифни ставови (ВТ) примјењују се у периоду од шест до 22 часа за све дане у седмици осим дана викенда за зимско рачунање времена, односно од седам до 23 часа за љетно рачунање времена и мањи дневни тарифни ставови (МТ) од 22 до шест часова наредног дана за све дане у седмици, осим дана викенда за зимско рачунање времена, односно од 23 до седам часова за љетно рачунање времена и у дане викенда непрекидно од петка у 22 (23) до понедјељка у шест (седам) часова - пише у Одлуци.

Наводи се да се код обрачунавања испоручене електричне енергије, измјерене количине обрачунске снаге изражене у киловатима (kW), активне електричне енергије изражене у киловатсатимa (kWh) и прекомјерно преузете реактивне електричне енергије изражене у киловатсатима (kVArh).

Иначе, купци електричне енергије у Републици Српској, у категорији "Домаћинства 1" и "Домаћинства 2" са једнотарифним бројилом плаћају 0.1229 КМ по киловатсату за зимску сезону и 0.0945 КМ по потрошеном киловатсату у љетњој сезони.

Домаћинства са двотарифним бројилом у зимској сезони вишу тарифу плаћа 0.1486 КМ по потрошеном киловатсату, а нижу тарифу 0.0743 КМ по kW.

У љетној сезони домаћинства са двотарифним бројилом вишу тарифу плаћају 0.1140 КМ по потрошеном киловатсату, а 0.0570 нижу тарифу.

Од наредне године планирано је увођење "блок тарифа", односно, домаћинства која буду потрошила преко 500 киловата електричне енергије мјесечно плаћаће тај дио по већим цијенама. До 500 потрошених киловата ће плаћати по истим, а од 500 по већим цијенама. На примјер, ако се потроши 800 киловата, 500 се плаћа по истој цијени, а 300 по већој.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Đana 21.11.2022. 17:05
  To je samo u vašem aktu,kad je skuplja el.energija vaši zaposleni očitavaju stanje na brojilu od 27.09. do 01.10.a kad je jeftinija očitavaju stanje na brojilu od 02.04 do 05.04.
Повезане вијести
У Српској већа казна због џоинта него за педофилију У Српској већа казна због џоинта него за педофилију
Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ
Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова
Најчитаније
 • Два пјешака повријеђена у саобраћајној незгоди у Источној Илиџи
  17h 22m
  0
 • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
  20h 59m
  0
 • Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
  18h 11m
  0
 • Повриjeђене двије раднице: „Смартом“ улетио у пекару (ВИДЕО)
  10h 42m
  0
 • Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака
  16h 46m
  2