Пола пензије потроше да би је подигли

21.12.2022. 09:03
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након Босанског Петровца, мјештани општина Дринић у Републици Српској и Гламоча у ФБиХ остали су без иједне пословнице банке.

Драго Ковачевић, начелник општине Дринић, рекао је за "Независне" да је истина да је затворена пословница банке те да то представља огроман проблем за ову малу локалну заједницу.

- Проблем је и тај што немамо аутобуских линија за Бањалуку, која је удаљена неких 120 километара. Прва сљедећа општина у Републици Српској која има банку је Рибник, а он је удаљен 62 километра, те Мркоњић град око 80 километара. Најближа пословница банке која је егзистирала у нашој локалној заједници налази се у Бањалуци, тако да, на примјер, пензионери који нису стигли да пребаце своје пензије у пошту сад морају ићи до Бањалуке да би подигли пензију. Сад замислите колики је то проблем, посебно за оне са најнижом пензијом од 230 КМ, а неки превозници траже до 100 КМ да их одвезу до Бањалуке и врате назад. То је скоро половина њихове пензије - појашњава Ковачевић.

Додао је да је додатни проблем то што је у сусједном Босанском Петровцу, са друге стране ентитетске линије, такође недавно угашена једина пословница банке.

- Нудимо добре услове за банке које дођу у Дринић. Ту је бесплатан пословни простор који дајемо на кориштење, затим чуварску службу. Тај простор је покривен видео-надзором. Били смо спремни и у оквиру законских надлежности да дамо неку субвенцију за одређене трошкове за које то можемо. Преговарали смо, али није било заинтересованих да дођу и отворе пословницу. Мислим да се без помоћи државе овај проблем не може ријешити - истакао је Ковачевић.

Банка ће ускоро да се затвори и у општини Гламоч, а Небојша Радивојша, начелник ове локалне заједнице, каже да је то једина банка која је радила те да ће остати само банкомат.

- Највећи проблем ће створити угоститељским радњама и фирмама који свакодневно морају да полажу пазаре на своје рачуне. Ово ће бити проблем и за пензионере, али и све остале грађане. Најближа банка је у Ливну, које је удаљено тридесетак километара. Разговарамо и са другим банкама, али нажалост, нико још није заинтересован да дође - навео је Радивојша за "Независне".

Подсјећамо, како смо недавно писали, и општина Босански Петровац остала је без једине пословнице банке, па је тако у проблем са кориштењем банкарских услуга дошло око 6.000-7.000 људи у овој локалној заједници.

Немања Давидовић, предсједник Општинског вијећа у Босанском Петровцу, тада је рекао за "Независне" да не знају праве разлоге због којих је затворена ова пословница, већ су само добили обавјештење од руководства банке да они више неће користити услуге пословног простора који су им додијелили из локалне заједнице.

- Ово је њихова интерна одлука и ми нисмо могли то да спријечимо нити да ишта урадимо у вези с тим питањем. Затварање једине пословнице банке створило је велики проблем за становништво. Преговарамо с неким банкама да отворе пословницу, али то још није озбиљно да би изашло у јавност - рекао је тада Давидовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    22h 17m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 31m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 21m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 46m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    16h 19m
    0