Полагањем вијенаца обиљежен Дан ослобођења Пала

03.04.2021. 13:31
0
ИЗВОР: СРНА

Полагањем вијенаца на споменик палим борцима у Другом свјетском рату, на Палама је данас обиљежен 3. април – Дан ослобођења ове општине.

Предсједник општинског СУБНОР-а Миломир Провић рекао је новинарима да је данас значајан дан за општину и сва покољења, те захвалио свима који су дошли да одају почаст.

- У Народноослободилачкој борби /НОБ/ дали смо три народна хероја, 36 носилаца споменице, али смо поднијели и огромне губитке, од 575 бораца погинула су 244, 988 људи одведено је у логоре Јасеновац, Доња Градина, Крушчицу, око хиљаду људи је побијено и сахрањено на подручју општине Пале. Многи су страдали на кућном прагу, бранећи породична огњишта и своју нејач- истакао је Провић.

Он је нагласио да сви треба да што преданије проуче страдање српског народа у прошлим ратовима, те додао да се не смију заборавити сва мјеста гдје су родољуби у прошлим ратовима страдали.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да се не смије заборавити да је српски народ увијек тежио слободи и подносио највеће страдање.

Ћосић је нагласио да се не смију заборавити ни сузе мајки чији синови су дали животе у НОБ-у.

Он је изразио наду да ће се овакви или слични датуми обиљежавати, јер један народ и једно мјесто живе онолико колико се сјећају својих предака.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је у спомен-костурници на Палама сахрањено 99 бораца, од којих 58 са овог краја, а 41 из других крајева.

- Они су дали оно што је најсветије, свој живот за одбрану тадашње, српске, заједничке државе и то не смијемо никада заборавити- наглашава Југовић.

Према његовим ријечима, 3. април је дан када се посјећује мјесто палим борцима у Другом свјетском рату и Дан ослобођења Пала јер тада су се Срби одбранили од фашизма и наставили бранити кроз сљедеће отпоре.

Југовић је истакао да сада постоји Република Српска која је понос њеног народа, Града Источно Сарајево, Сарајевско-романијске регије.

Јела Солдо, потомак хероја Милана Симовића који је настрадао 1942. године, рекла је да сваке године долази на обиљежавање, те навела да су Симовићи у сваком рату имали хероје који су дали живот за слободу отаџбине, јер је за њих патриотизам био на првом мјесту.

Осим представника СУБНОР-а, вијенце су положили начелник општине Пале Бошко Југовић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, представници Полицијске управе Источно Сарајево, општинске Борачке организације, Удружење ветерана војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

Вијенци су положени и на споменик жртвама Првог свјетског рата 1914-1918. године, који се налази у порти Цркве Успења Пресвете Богородице на Палама.

Коментари 0
Повезане вијести
Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО) Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
Легенда о Милуну Мимићу Легенда о Милуну Мимићу
У понедјељак парастос тројичинданским жртвама усташког злочина У понедјељак парастос тројичинданским жртвама усташког злочина
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 2m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 44m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 12m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 33m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 42m
    0