Полицајаца све мање, а посла све више

03.08.2023. 10:36
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Одлазак радника, пензионисање, али и изостанци с посла због боловања доводе до мањка кадра у полицијским агенцијама на нивоу БиХ, због чега Агенција за истраге и заштиту (СИПА) и Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ траже дозволу од Савјета министара за запошљавање 80 полицајаца.

Наиме, у одлуци о утврђивању плана пријема кадета у полицијске агенције на нивоу институција БиХ у 2023. години, која се налази у фази консултација, наведено је да би редови Дирекције за координацију полицијских тијела требало да буду ојачани са 50 полицајаца, док би СИПА требало да запосли 20 полицајаца и десет млађих инспектора.

У истој одлуци наведени су и разлози због којих надлежне полицијске агенције траже нова запошљавања, а то су одлазак радника, природни одлив, пензионисање, али и честа боловања.

Тако је правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Дирекцији за координацију полицијских тијела предвиђено 1.268 запослених, од чега 1.135 полицијских службеника. Међутим, у Дирекцији је тренутно попуњено 731 радно мјесто.

- Дирекција тражи 50 кадета у почетном чину полицајац, које би од септембра идуће године упутили на школовање у Агенцију за школовање и стручно усавршавање кадрова. То школовање би требало да траје до краја марта 2025. године - стоји у одлуци.

Дирекција наводи да има великих проблема због недовољног броја полицајаца те да ће тај проблем бити све већи. Према њиховим процјенама, до краја ове године биће пензионисано 17 полицајаца, идуће 55, а 2025. око 60 полицајаца. Полицајаца у њиховим редовима, предвиђају, биће мање и због споразумног раскида уговора о раду, пензионисања по основу инвалидности те других разлога.

- Недостатак полицајаца одражава се на нормалан процес рада. Такође, због тренутне ситуације о питању прилива миграната у БиХ обавезни смо да одређени број полицајаца упутимо на испомоћ Граничној полицији. Ускраћени смо за нормално организовање рада у свим дијеловима - наведено је у Дирекцији.

Поред тога, наглашавају да је у просјеку мјесечно на боловању око 50 полицајаца, а посла из њихових надлежности је све више.

- Дошло је до повећаног обима посла из наше надлежности и због отварања нових објеката дипломатско-конзуларне мреже, али и када је у питању пратња новца Централне банке, а знатно је повећан и обим обезбјеђења штићених личности, тако да је ново запошљавање оправдано - наводе у Дирекцији.

С друге стране, правилником о унутрашњој организацији СИПА систематизовано је 680 радних мјеста полицајаца од којих је тренутно попуњено свега 545.

- Упражњено је 135 радних мјеста, док су за пет полицајаца донесена рјешења о престанку радног односа у овој години. Поред тога, до краја 2023. планиран је престанак радног односа за још 11 радника - навела је СИПА.

Са надлежнима у овим полицијским агенцијама јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, тако да нисмо добили одговор колико недостатак полицајаца утиче на послове из њихове надлежности.

Гранична полиција

И из Граничне полиције БиХ у претходном периоду у више наврата су наводили да им недостаје полицијских службеника. Према посљедњим процјенама које су стизале са њихове адресе, потребно им је око 1.000 полицајаца на границама.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 54m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 49m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 37m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 43m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 11m
    0