Полицајци Српске добијају ново задужење

01.06.2023. 21:44
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Полицајци Републике Српске ускоро ће уз пиштоље задужити и ПОС терминале које ће да носе са собом на терен.

Ово је предвиђено Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске који је Влада упутила у скупштинску процедуре.

Ова могућност се уводи због плаћања прекршаја на лицу мјеста прије свега за починиоце прекршаја које немају пребивалиште, односно боравиште у Републици Српској и БиХ, али и за домаће грађане који желе да плате казну одмах картицом.

Предлагач законског рјешења образлаже да су постојећа рјешења компликована и да смањује продуктивност полицајаца у раду.

– Ако је прекршајни налог уручен у току радног времена банке или поште, починилац прекршаја новчану казну плаћа у банци или пошти. Али, уколико је прекршајни налог издат ван радног времена банке или поште или ако је прекршај почињен ван насељеног мјеста, у том случају новчана казна и трошкови платног промета плаћају се у најближој полицијској станици или у канцеларији надлежног овлашћеног органа уз издавање потврде. То је посебно сложено и комплексно када је у питању кажњавање починиоца прекршаја из области безбједности саобраћаја што отежава рад полицијских службеника и умањује њихову продуктивност у раду. Морају да  чекају странку да донесе доказ о уплати новчане казне, а и честе су ситуације када морају пратити странку до полицијске станице због плаћања новчане казне, најчешће у касним ноћним часовима и ван радног времена банке или поште, јер се наилази на проблеме у успостављању комуникације због непознавања језика или немогућности странке да нађе полицијску станицу – образлаже се у предложеном рјешењу Закона о прекршајима.

Исто тако, наведени начини плаћања наилазе и на негодовање од починилаца прекршаја који немају пребивалиште у Републици Српској и БиХ, јер се често морају враћати и по 20 и више километара од мјеста гдје је почињен прекршај до најближе поште, банке или полицијске станице како би  платили казну, што за њих представља губљење времена, непотребно задржавање и додатне трошкове, с обзиром на то да прихватају одговорност и желе да плате на лицу мјеста.

– Електронско плаћање новчане казне коришћењем ПОС терминала (стандардно или бесконтактно плаћање) олакшава рад полицијским службеницима, олакшава и унапређује наплату изречене новчане казне прекршајним налогом, истовремено подиже ниво професионализма у пружању услуга, предупређује одређене коруптивне радње, а починиоцу прекршаја омогућује се да платном картицом плаћати казну на лицу мјеста на једноставан начин – додају у Влади Републике Српске.

ПОС терминали би се налазили у полицијским возилима и полицијским станицама, а починиоцу прекршаја уз прекршајни налог би био издат доказ о плаћеној новчаној казни. Досадашњи начин плаћања новчане казне, који је прописан чланом 153. Закона, би се примјењивао у свим другим случајевима, односно када починилац прекршаја, који нема пребивалиште на подручју Републике Српске и БиХ, не посједује платну картицу и не жели да електронски плати казну.

Коментари 0
Повезане вијести
Наоружана лица напустила Манастир Бањска Наоружана лица напустила Манастир Бањска
Убијена још два лица, једно ухапшено Убијена још два лица, једно ухапшено
Акција "Overdouz 2": Кокаин и хероин нађен у Рудом Акција "Overdouz 2": Кокаин и хероин нађен у Рудом
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  12h 39m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  14h 12m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  15h 19m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  10h 16m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  10h 47m
  0