Политичари се желе сакрити иза новинара

08.03.2023. 09:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У нацрту измјена Кривичног законика Републике Српске, о којем би се наредне седмице требало расправљати у Народној скупштини Републике Српске, налазе се одредбе у којима се политичари практично крију иза новинара када је у питању заштита од клевете.

Подсјећања ради, Министарство правде Републике Српске предлаже измјене којима је циљ вратити криминализацију клевете и увреде, а од клевете и увреде, како се могу протумачити поменуте одредбе, желе да заштите и политичаре. Наиме, у члану 208д. предвиђено је да се клевета неће санкционисати ако је, између осталог, изрекну новинари у вршењу дужности, као и политичари.

- Нема кривичног дјела из члана 208а. до 208в. овог законика ако се ради о увредљивом изражавању или изношењу нечег неистинитог у научном, стручном, књижевном или умјетничком дјелу, у вршењу дужности прописане законом, новинарског позива, политичке или друге јавне или друштвене дјелатности - наведено је, између осталог, у овом тексту.

У члановима од којих се ове категорије изузимају од кажњавања наглашено је да ће онај ко увриједи другог бити кажњен казном од 5.000 до 20.000 марака, а ако је то учињено путем штампе, радија, телевизије или других средстава јавног информисања или на јавном скупу или на други начин, биће кажњен новчаном казном од 10.000 до 50.000 марака, док су казне за клевету значајно строже. Другим ријечима, одговорност ће бити већа ако увреду пренесу медији, не појашњавајући да ли ће медиј у којем новинар ради такође бити одговоран за преношење ових изјава. Такође, по овом члану би могла бити кажњена лица која на неком јавном скупу, на примјер јавном митингу, критикују рад институција, а под удар би могли доћи и медији који поменути митинг пренесу.

Овим одредбама се, како је наглашено у анализи групе правних стручњака из Бањалуке, може јавност довести у страх да не почини кривично дјело и тиме се може уздржати од изношења јавних ставова. Ово је посебно опасно због, како наводе правници, чињенице да ни клевете ни увреде овим нацртом нису јасно прецизиране, па појединац не може бити сигуран да ли је изношењем одређених ставова починио кривично дјело.

Због забрињавајућих одредаба у овом нацрту, медијска заједница, међу којима је и редакција "Независних новина", и стручна јавност траже од Владе Републике Српске и Министарства правде Републике Српске да повуче дио закона који се односи на клевету и увреду.

Новим законом биће предвиђена и криминализација критиковања породице и породичног живота. Породица и породични живот заштићени су и законима ЕУ и Повељом о људским правима и другим актима Савјета Европе, али је јасно наведено да су политичари и јавни званичници и њихов породични живот изузети од заштите ако је то у интересу јавности. На примјер, у Декларацији о слободи политичке дебате, коју је Комитет министара Савјета Европе усвојио 2004. године, истакнуто је да јавни званичници немају право на заштиту од критике, као ни чланови њихових породица.

- Држава, влада или било која друга институција извршне, законодавне или судске власти могу бити предмет критике у медијима. Због свог доминантног положаја, ове институције као такве не би требало да буду заштићене кривичним законом од клеветничких или увредљивих изјава - наглашено је у овом документу.

Што се тиче породичног живота јавних функционера, њих штити члан осам Повеље о људским правима, али уз одређена ограничења, односно наглашено је да се детаљи приватног живота могу објављивати ако за то постоји очигледан јавни интерес.

Иначе, предлагач се позива на чињеницу да у многим земљама ЕУ постоји криминализација клевете и увреде, али прећуткује да постоје посебни механизми заштите. У Шведској, на примјер, постоји криминализација клевете, али је та земља у свјетском врху по заштити новинара и јавног интереса.

Пише: Дејан Шајиновић

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 41m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 34m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 40m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 7m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    3h 49m
    0