Пољопривредници у Српској аграрни буџет дијелили са „Проинтером“

07.05.2021. 18:36
0
ИЗВОР: capital.ba

Пољопривредници у Републици Српској су у прошлој години аграрни буџет дијелили са компанијом „Проинтер“, која је од ресорног министарства добила 209.640 КМ као подршку за вођење Регистра пољопривредних газдинстава.

У регистру се налази 41.998 субјеката што значи да је „Проинтер“ за свако газдинство у Српској добио непуних пет КМ, што је дупло више него годину дана раније када су за исти посао подржани са 112.086 КМ.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу како вођење регистра врши Агенција за посредничке, финансијске и информатичке услуге (АПИФ), а да Проинтер пружа одређене услуге у том процесу.

- АПИФ посједује мрежу од 43 пословнице широм Републике Српске, а на пословима вођења регистра је ангажовано око 75 оператера. Компанија Проинтер пружа услуге коришћење интернет линка, услугу "WAN" мрежног одржавања који укључује централну локацију гдје се налази мрежна опрема за Регистар, као и све удаљене локације за прикупљање података за РПГ, као и услугу одржавања "Open Source Groupware"“ производа - казали су у министарству.

Кажу како је са њима потписан уговор на основу спроведене набавке, путем отвореног поступка те да је критеријум била најнижа цијена.

Како подсјећа "capital.ba", процес регистрације пољопривредних газдинстава у Републици Српској  започео је формално у новембру 2007. године, а активно од фебруара 2008. године.

Од маја 2008. године почиње активно кориштење података и од тог периода и сви новчани подстицаји условљени регистрацијом у Регистру.

Право на регистрацију су имали сви субјекти који се баве пољопривредном производњом, без разлике у односу на обим производње.

Регистар је креирала фирма "KING ICT d.o.o." Загреб, а набавка софтвера је финансирана из кредитних средстава Свјетске банке.

Плаћен је 117.000 марака односно дупло мање него што сада министарство даје новца “Проинтеру” за прржање подршке у његовом вођењу.

У њему се евидентирају пољопривредни произвођачи, њихови ресурсе, обим производње и све друге битне информације на основу којих би се требала вршити планска расподјела подстицаја.

Такође, преко њега се спречавају и малверзације у вези са расподјелом подстицаја.

Тренутно се у Регистру налази 41.998 субјеката од чега је 3.658 комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава, 37.550 некомерцијалних породичних пољопривредних газдинстава и 790 пословних субјеката.

Коментари 0
Повезане вијести
Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке Зора Видовић обезбиједила “Проинтеру” нове милионе од коцке
Зашто протестују пољопривредници широм Европe Зашто протестују пољопривредници широм Европe
Егић: Нема могућности у буџету Српске за повећања плата у јавном сектору Егић: Нема могућности у буџету Српске за повећања плата у јавном сектору
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    21h 28m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 21m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    22h 6m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    9h 4m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    10h 51m
    0