Помоћ младима условљена останком на селу и Републици Српској

12.11.2020. 19:40
0
ИЗВОР: capital.ba

Млади брачни парови и самохрани родитељи који живе у руралним срединама у Српској, уколико желе помоћ Владе у изградњи стамбене јединице кроз недавно најављени пројекат, мораће да прихвате веома строге услове, сазнаје портал Капитал.

Један од тих услова на који ће се морати обавезати уговором је да своју некретнину не смију продавати десет година од момента изградње, као и да у том периоду неће напуштати Републику Српску.

-  Уколико одлучи да егзистенцију настави изван Републике Српске или прометује предметну некретнину у обавези је рефундирати средства уложена у изградњу стамбене јединице, што ће бити дефинисано уговором који ће закључити са министарством- стоји у Правилнику који регулише ову област.

Такође, како се даље наводи потенцијални корисник ће морати имати своје земљиште и доказати да је оно изван градског грађевинског земљишта, те пријављено пребивалиште у посљедњих шест мјесеци за локалну заједницу у којој жели добити помоћ за градњу.

Бодовање се састоји из два дијела, гдје се у првом дијелу сагледава категорија корисника, а у другом степен развијености локалне заједнице из које долази.

Слика

По ономе што се види из недавно објављеног правилника, највеће шансе за стамбену јединицу имаће самохрани родитељи са троје или више дјеце (80 бодова) који живе у изразито неразвијеној општини (10 бодова).

Након њих приоритет је дат младим брачним паровима до 30 година и троје или више дјеце који могу освојити максималних 80 бодова. Најмање шансе за помоћ се даје младим брачним паровима без дјеце који по два горе наведена основа могу освојити максималних 20 бодова.

Подсјећамо, власт у Српској је овај пројекат објелоданила прије неколико мјесеци, а са њим покушава спријечити одлив становништва из руралних подручја, поготово младих људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Српска нема новца за младе брачне парове Српска нема новца за младе брачне парове
Буџет Предсједника Српске повећан са 11 на 56 милиона КМ Буџет Предсједника Српске повећан са 11 на 56 милиона КМ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 23m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 19m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 23m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 16m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 13m
    0