Попис становништва у БиХ опет политички проблем

18.01.2021. 13:30
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Представнички дом БиХ, на иницијативу Дениса Звиздића, дао је рок од три мјесеца Савјету министара да предложи закон о попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ, који би био одржан најкасније до 2023. године.

Закључак лијепо звучи, али када погледате како је ко гласао, јасно је да и овај пут треба очекивати политичке па и међунационалне тензије, као и на опису 2013., а нарочито након тога (приликом објаве резултата) када су неслагања ишла дотле да је Република Спска објавила своје резутате пописа.

Овај пут, СДА је подржала закључак, ХДЗ БиХ је био уздржан, као и СДС и ПДП, док је СНСД био против, као и посланик ДНС Ненад Нешић, показује листинг гласања.

У чему је проблем да се компромисно иде ка попису бар сваких десет година, што је међународни стандард?

Шефица Клуба посланика СНСД у Преставничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ тврди да нису гласали против због тога што је иницијатива Звиздићева, него због тога што у попис не треба да се крене прво од закона.

– Закон долази на крају. Њему треба да претходе припремне активности, стручне, методолошке, договор око свега осталог, а то код нас није случај – каже Новаковић Бурсаћ за Српскаинфо.

Посланик ПДП Мира Пекић наглашава да је овај закон био у плану рада Савјета министара БиХ у 2020. години.

– Самим тим што је био планиран, он је требало већ да буде предложен Парламентарној скупшини. Осим тога, у мишљењу институција Републике Српске наведено је да је рок за узраду закона, који иницира Денис Звиздић, прекратак. Из тог разлога смо били уздржани – каже Пекићева.

Парламентарцима из Српске у ПС БиХ стигли су коментари Републичког завода за статистику РС на посланичку иницијативу Дениса Звиздића.

Завод се позива на став Владе РС од 7. новембра 2019. у коме се каже да Влада даје сагласност да се приступи изради новог закона о попис становништва у БиХ уз учешће и сагласност надлежних представника Републике Српске „уз услов да се при изради нацрта закона обавезо поштује уставно уређење и надлежности БиХ и Републике Српске, како се не би поновила лоша искуства примјене закона на нивоу БиХ из претходног пописа“.

Међутим, Републички завод упозорава да је рок за израду нацрта новог закона прекратак.

– Нису ријешена основна питања која треба да буду децидно садржана у законском тексту, као што су методолошка питања, питања пописница и њиховог садржаја, финансирања пописа и рокови провођења пописа – наводи Републички завод за статистику.

Носилац активности око пописа је Агенција за статистику БиХ, уз учешће ентитетских завода.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 45m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 50m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    23h 18m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 52m
    3
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    1h 57m
    0