Поплава уништила домаћинство Мишовића у Трнову, али не и наду

09.11.2021. 08:49
0
ИЗВОР: Глас Српске

Јахоринска ријека нам је у двориште донијела хиљаде кубика камена, дрвета и блата, поплавила први спрат куће, уништила стоку и пољопривредне машине, а таман смо стали на ноге након рата. Умјесто да славим рођење своје Милице, не могу ни да је доведем кући и само Бог зна када ћемо све ово довести у ред.

Тим ријечима причу за “Глас Српске” почиње мјештанин насеља Кијево у општини Трново Владимир Мишовић, пред чијом кућом су и јуче припадници Републичке управе цивилне заштите багерима рашчишћавали хаос. У тренутку када је пред његовим очима набујала ријека уништавала све што је муком стицао, родила му се кћерка. Умјесто да се радује и наздравља са породицом и пријатељима, и дан и ноћ чисти блато са првог спрата куће. Као да је сву своју силу и хировитост природа истресла баш на овом подручју.

- Таман смо почели сређивати након рата, стали на ноге и ево шта нас је снашло. Падамо од умора. Није нас уништила Жељезница колико је Јахоринска ријека. Ово је незапамћено - прича Мишовић.

Бришемо и чистимо и дан и ноћ, додао је, а киша не престаје. Покушавају да направе насипе да вода не улази у кућу.

- Супруга и кћеркица су код пријатеља у Источном Сарајеву, не могу их довести у ову влагу - казује Мишовић.

Вода му је однијела свиње, кокошке, уништила трактор, моторне тестере. Упркос свој муци која га је снашла, Мишовић не губи наду јер, како народ каже, жива глава ће све надокнадити.

Неизвјесне ноћи и дани су пред овим домаћином, али и његовим комшијама, јер киша не престаје да пада.

Бујични потоци и клизишта, какве нису запамтили ни најстарији Фочаци, направили су бројне проблеме и у тој општини. У селу Цапе одронио се локални пут, а кућа Миливоја Вуковића је буквално затрпана блатом.

- Горњи дио куће је сав у блату, сигурно пола метра воде има унутра, јабуке и кромпир су ми затрпани, зимница у трапу - рекао је Вуковић.

Оно што донекле охрабрује, каже директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић, јесте чињеница да су све ријеке за сада у својим коритима и сви водостаји су испод нивоа редовне одбране од поплава.

- Без обзира на то, киша и даље пада, због чега је потребан опрез јер бујичне воде плаве терен. Све екипе су на терену, санирају штету и достављају помоћ мјештанима - рекао је Новитовић и додао да се процјењује да је више од 400 објеката оштећено, а за санацију штете на инфраструктури требаће милиони марака. Новитовић је истакао да су се сви евакуисани, међу којима је било и трогодишње дијете, вратили својим кућама и полако санирају штету. Он је апеловао на грађане широм Српске да озбиљно схвате сва упозорења и учине све што могу да заштите и себе и своју имовину.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 40m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 36m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 21m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 20m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 32m
    0