Поскупљење горива доноси нове проблеме грађанима

04.09.2023. 09:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Поскупљење горива до осам пфенига по литру на бензинским пумпама у Републици Српској неће бити једини удар на џепове грађана, јер по обичају и устаљеној пракси, услиједиће и поскупљења готово свих производа неопходних за живот, што ће додатно "истопити" ионако мршаве потрошачке новчанике.

Образложење дистрибутера ишло је у правцу да су принуђени на овакав потез јер не могу угрозити своје пословање, а пратећи досадашњу ситуацију, одговор трговаца ће сигурно бити идентичан у виду поскупљења.

Нажалост, кола ће се опет сломити на становништву, које ће, поручују стручњаци, морати тражити начин како да потроше неку марку мање.

- Не знам више шта није поскупјело. А поскупљењем горива ће овдје поново све поскупјети, тако да ће ово бити једна веома неизвјесна јесен и зима за наше потрошаче, јер најављена су поскупљења свих услуга од стране предузећа - каже за "Независне новине" Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача "Дон" из Приједора.

Према њеним ријечима, четири мјесеца која су остала до краја текуће године, по питању поскупљења, биће јако турбулентна, чак и више него идућа година.

Марићева тврди да то не треба никога да зачуди, јер је одговор на питање како је то могуће, у ствари врло једноставан.

- Најављују се поскупљења у овој години и извјесно је да ће до тога доћи. Много више него идуће године, јер је 2024. година изборна, па је врло вјероватно да се трговци, те други неће тако лако усудити да баш тада јако повећавају цијене - сматра Марићева.

Да су избори могућа слаба тачка за надлежне, сагласан је и економиста Миленко Станић. Ту се, како каже, може тражити нека шанса да не дође до даљих поскупљења и шанса да државни и републички органи донесу јасне законске одредбе које неће ићи науштрб грађана.

- Можда ће због чињенице да су избори власти одговорније приступити том питању. У ствари, гледајући своје интересе да их гласачи не би казнили, можда би могли крајем ове године и почетком идуће да пропишу мјеру која представља акцизну политику. У преводу, Савјет министара БиХ са Парламентарном скупштином БиХ могао би да донесе одлуку да у ситуацији ако малопродајне цијене нафте пређу одређену границу, рецимо три КМ по литру, наступи период интервенције и да се отпише одређени проценат акциза. На тај начин би се заштитили домаћа привреда и становништво, да се успостави тзв. плафонирана цијена. Досад нисмо имали подршку за сличне иницијативе које су долазиле и од неколико клубова посланика и појединачно - наводи Станић за "Независне новине".

Што се тиче поскупљења горива, он каже да ту више не вриједи полемисати, јер БиХ зависи од ино-произвођача јер нема своје производне капацитете и изворе нафте.

- Рафинерију смо изгубили, као и кључне полуге и инструменте којима можемо утицати на свјетске цијене нафте код нас. Једина могућност је да домаћи органи власти изађу у сусрет грађанима и привреди у смислу корекција цијена нафте, која ће се сигурно и у наредном периоду кретати овом цик-цак линијом, више према горе него према доље. И чланице ОПЕК+ се држе договора, смањују производне квоте, тиме подижу цијене - закључио је Станић.

Пише: Радош Крстојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 20m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 4m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 9m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 13m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    8h 40m
    0