Поскупљењима горива у Српској не назире се крај

10.07.2021. 14:28
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене горива на бензинским пумпама у Српској у протеклих неколико дана више су за још шест пфенига по литру, казао је за "Независне" Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

На једној бензинској пумпи у Бањалуци истичу да је прије неколико дана бензин коштао 2,09 КМ, а садашња цијена му је 2,15 КМ по литру.

- Дошло је и до повећања цијена дизела, који сада кошта 2,13 КМ - кажу на једној од бањалучких пумпи.

Возачи су огорчени што цијене горива стално скачу ове године и кажу да се тим поскупљењима не назире крај.

- Период од маја ове године је поприлично нестабилан и берзанске котације се константно крећу према горе, што су највиши забиљежени индекси уназад двије године. Тренутно се нафта брент креће око 600 долара по тони или 77 долара по барелу - казао је Тришић. 

Како је рекао, тренутне цијене бензина и дизела се крећу од 2,04 до 2,13 КМ, а премијалних горива и до 2,27 КМ по литру.

- Цијене у земљама региона такође су у порасту, тако се у Црној Гори литар горива креће од 1,20 до 1,37 евра, што је рекордна вриједност из 2012. и 2018. године. Напомињем да смо и даље најјефтинији, тако да многи возачи прелазе границу ради куповине горива на свим бензинским пумпама у Републици Српској. То је индикатор да купци траже повољнију робу, али и квалитет - казао је Тришић. 

Што се тиче прогноза за наредни период, Тришић истиче да се може очекивати стагнација или евентуално благи пораст цијена до три пфенига. 

- Љетна сезона је у току, потражња је повећана, тако да ћемо видјети на који начин ће глобалне нафтне компаније користити ову ситуацију. Моја процјена је да максимални индекс берзе не би требало да пређе 80 долара до септембра ове године, кад очекујем нагли пад - закључио је Тришић. 

Како је истакао, од почетка ове године гориво је скупље за 30 пфенига те каже да су просјечне цијене и дизела и бензина биле од 1,79 до 1,83 КМ.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, истиче да више цијене горива на пумпама представљају огроман проблем, како за грађане, тако и за превознике. 

- Сваке седмице имамо поскупљење на нашим бензинским пумпама, а ако узмемо у обзир да се задњих 10 година није повећала цијена превоза, онда је сувишно говорити шта преставља свако поскупљење превозницима- казао је Грбић.

Он сматра да садашње цијене на пумпама нису оправдане. 

- Нама је свако поскупљење горива омча око врата и још више стежемо каиш - казао је Грбић. 

Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача "Дон" Приједор, раније је рекла за "Независне " да су потрошачи ти који ће осјетити свако повећање цијена на тржишту.

- Иако је аутомобил постао пријека потреба, због оваквог раста цијена имамо људе којима је он постао луксуз - казала је Марићева. 

Влада Републике Српске је у априлу донијела Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата.

Овом уредбом се трговцима на велико нафтним дериватима прописује максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док се трговцима на мало прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата. 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Septimus 12.07.2021. 13:41
    Kad bi ova šaka jada shvatila pa prestala točiti gorivo samo 7 dana... Palo bi ispod 1KM po litru...
  • Generic placeholder image
    Quintus 10.07.2021. 18:00
    ej..kad ljudi shvate da se R.Srpska, BH i okolo sve zemlje ne pitaju ništa...i da svaki talas (bilo čega) , poskupljenje, korona, kiša, vrućina,rat
    itd itd ...prvo krene iz Britanije preko Njemačke pa tek onda preko Balkana....mogli bi da shvate malo bolje neke stvari i da ne pišu gluposti
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    54m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 16m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 31m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 24m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 30m
    1