Поскупљује гориво у Српској

18.02.2021. 19:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијене горива на пумпама у Републици Српској ће у наредном периоду порасти за пет фенинга, потврдио је данас за "Независне" Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

- Сви дистрибутери нафтних деривата на бензинским пумпама су повећали малопродајне цијене у просјеку за пет до седам фенинга у задњих седам дана, с тенденцијом раста у наредном периоду - казао је Тришић.

Према његовим ријечима, тренутно је дошло до значајних повећања улазних цијена, односно набавних из рафинерија, а које опет прате свјетско тржиште.

- Ми не можемо утицати на такве ствари, сем да покушавамо да амортизујемо кроз малопродајне цијене, што и радимо до одређене границе - истиче Тришић.

Додао је да су цијене у Републици Српској ниже, односно гориво је јефтиније у односу на Федерацију за 10 фенинга, док су цијене горива у Хрватској, Србији и Црној Гори веће и до 35 фенинга.

- Тренутно се цијене крећу од 1,79 до 1,95 КМ за БМБ 95 и од 1,79 до 1,94 КМ за ЕД5, а ТНГ од 0,96 до 1,11 КМ, зависно од дистрибутера и регије - казао је Тришић.

Истиче да су у Бијељини најниже цијене, 1,79 КМ, али је за очекивати да ће у наредном периоду порасти за пет фенинга.

- Цијена нафте у четвртак је била око 528 $ по тони или 65 $ по барелу, што је пораст од 30 $ по тони или четири $ по барелу, у задњих седам дана. Дакле, вјерујем да берза реагује на свјетска дешавања, с екомским приликама усљед пандемије - истиче Тришић.

Додао је да неке државе у Европској унији имају и даље рестриктивне мјере, попут Њемачке и Аустрије.

- Тако је у овом свему тешко прогнозирати гдје ћемо бити за мјесец или два, али је сигурно да неће доћи до несташице или неких ограничења, што је олакшавајућа ствар с аспекта енергетске стабилности Републике Српске - навео је Тришић.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    15h 57m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    15h 13m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    12h 29m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    10h 51m
    0
  • Данас Марковдан
    19h 39m
    0