Послије земљотреса појавило се око 30 рупа у земљи

10.01.2021. 10:04
0
ИЗВОР: Tanjug

Највећа рупа која се отворила у земљи у хрватском селу Меченчани, код Петриње послије земљотреса на том подручју, и даље се шири.

Рупа, ширине двадесетак и дубине од најмање пет метара, ограђена је и послије геолошких испитивања биће одлучено о евентуалној санацији, утврдили су данас геолози.

– Ријеч је о урушавању насталом комбинацијом суфозије и окршавања кречњачке стијене испод тла натопљеног водом. Испиру се ситне честице и стварају шупљине, а потрес је био окидач да се ово догоди у оваквим размјерама – рекао је за Хину Јосип Терзић, начелник Завода за хидрогеологију и инжењерску геологију Хрватског геолошког института.

Он је рекао и да је након обиласка подручја у околини села између Петриње и Хрватске Костајнице пријављено тридесетак рупа од којих су и неке у непосредној близини кућа, или као ова највећа, на њиви.

Додао је и да ће се ускоро на ширем подручју снимати стање беспилотним летјелицама како би се утврдило да ли има и више рупа у земљи у околини.

– Полиција је оградила рупу и то је све што се могло урадитити у овом тренутку. Што се тиче санације, геолози ће након својих истраживања прослиједити податке геотехничарима и грађевинарима који ће, по правилима своје струке, одлучити да ли је потребно и могу ли се уопште такве рупе санират – закључио је Терзић.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    16h 46m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    21h 19m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 53m
    2
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    19h 59m
    0
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    20h 21m
    0