Послови који ће бити најтраженији у 2025. години

14.08.2024. 10:48
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Пролазимо кроз веома динамичан пословно-економски период и нико са сигурношћу не може да зна које ће професије и послови преовладати за коју годину, када се све слегне и поново уђемо у "мирније воде". Ако се то икада деси, с обзиром на сталне промјене у многим областима, прије свега технолошким.

Међутим, на чињеницу да су неке професије траженије од других утиче неколико кључних фактора, од којих је свакако најважнији технолошки напредак. Иновације и развој нових технологија често доводе до појаве нових професија или повећања потражње за постојећим. На примјер, тренутни развој сектора вјештачке интелигенције, машинског учења и аутоматизације бројних процеса створио је потражњу за стручњацима у овим областима.

Постоје и веома динамичне економске промјене. Глобални и локални економски услови, као што су рецесија, раст појединих индустрија или промјена навика потрошача, могу значајно утицати на потражњу за одређеним занимањима. На примјер, раст е-трговине повећава потребу за стручњацима за логистику и дигитални маркетинг.

А друштвене промјене диктирају оне на тржишту рада. Промјене друштвених вриједности и понашања, као што је све већа брига за заштиту животне средине или промјене у методама рада (нпр. рад на даљину), могу утјецати на то која занимања постају важнија. На примјер, стручњаци за одрживост су све траженији због све већег фокуса на климатске промјене.

Поред ових најважнијих фактора, ту су и демографски фактори, јер старење становништва, посебно у Европи, ствара већу потражњу за здравственим радницима, преноси Инвеститор.

Који послови ће бити најтраженији 2025. године?

На основу садашњег пресјека свих горе наведених и других фактора сачињена је листа од 10 занимања која би могла постати најтраженија у наредној години.

1. Специјалисти за вјештачку интелигенцију (АИ) и машинско учење (МЛ): уз све већи развој АИ и МЛ технологија, стручњаци који могу да развијају, имплементирају, управљају и одржавају ове системе биће веома тражени.

2. Аналитичари података и научници података: како компаније све више користе податке за доношење одлука, потражња за стручњацима који могу анализирати велике скупове података ће наставити да расте.

3. Програмери софтвера и апликација: развој софтвера остаје кључна област, са посебним нагласком на развој мобилних апликација, цлоуд технологија и софтверских рјешења за специфичне индустрије.

4. Стручњаци за сајбер безбједност: како пријетње на интернету постају све софистицираније, потреба за стручњацима који могу да заштите податке и системе ће се повећати.

5. Специјалисти за обновљиву енергију: са глобалним фокусом на одрживост, стручњаци за соларну, вјетар и друге облике обновљиве енергије биће веома тражени.

6. Стручњаци за здравствену технологију: развој нових медицинских технологија, телемедицине и персонализоване медицине ствара потребу за стручњацима у овој области.

7. Стручњаци за климатске промјене и одрживост: с обзиром на растућу забринутост због климатских промјена, послови који се односе на управљање ресурсима, смањење емисија и одрживи развој биће све важнији.

8. Инжењери роботике: како аутоматизација напредује, инжењери који могу да дизајнирају, развијају и одржавају роботске системе бит ће веома тражени.

9. ХР професионалци са фокусом на дигиталну трансформацију: са промјенама у начину рада, укључујући рад на даљину и флексибилне моделе рада, ХР професионалци који могу да се носе са овим новим изазовима такође ће бити тражени.

10. Стручњаци за е-трговину и дигитални маркетинг: раст онлине трговине и промјене у понашању потрошача стварају потребу за стручњацима који могу да оптимизују платформе за е-трговину и развију ефикасне стратегије дигиталног маркетинга.

Ово су само неки од сектора који ће вјероватно расти, али је важно напоменути да ће флексибилност и спремност за учење нових вјештина бити кључни за лични успјех у будућности, преноси biznis.ba.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Име: 15.08.2024. 09:03
    У тексту је изостављено занимање политичар. Молим Вас да исправите.
Повезане вијести
Објављени подаци за највише и најниже плате у Њемачкој Објављени подаци за највише и најниже плате у Њемачкој
Незапослени у БиХ најчешће одбијају послове продавача, конобара и фризера Незапослени у БиХ најчешће одбијају послове продавача, конобара и фризера
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 19m
    0
  • Слани мафини
    15h 40m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 35m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 29m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 58m
    3