Потписана сарадња компаније М:тел и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС

01.07.2020. 13:26
0
ИЗВОР: Катера

Поводом сарадње између компаније М:тел и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у Бањалуци 1. јула 2020. године, одржана је конференција за медије.

Пројекат дигитализације у области пољопривреде један је од великих пројеката који је ово министарство у сарадњи са компанијом М:тел започело ове године, а кроз директну и ефикасну интеграцију науке и технологије у области пољопривредне производње путем паметног софтверског рјешења „etFarm“ (@Farm), којим ће се омогућити вишеструке уштеде и олакшати праћење усијева.

Ради се о интегралном информационом систему, развијеном по свим задатим, свјетским стандардима, чији је спактар корисника веома широк. Овај систем омогућава праћење и контролу подстицаја, управљање земљишњим ресурсима, планирање и праћење производње и сл. Такође, предност овог система је што савјетодавцима и произвођачима омогућава стални увид у парцеле које воде, те пружа низ алата за управљање производњом.

Марко Лопичић, генерални директор компаније М:тел поводом ове сарадње рекао је да компанија М:тел већ годинама уназад, а у складу са свјетским кретањима на пољу телекомуникација, нарочито фокусирана на дигитализацију као гарант за бољу будућност у свим областима живота,.

- Дигитална трансформација, између осталог, уз помоћ модерних технологија, обезбеђује ефикасније и боље пословање, а своју примену види у свим привредним областима и гранама. С тим у вези, где год постоји потреба и шанса за сарадњу која укључује и процес дигитализације, компанија м:тел је заинтересована да буде део тог пројекта - нагласио је Лопичић.

Он је навео да је један од таквих уговора, односно реализованих пројеката управо је овај који је настао у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Систем омогућава директну и ефикасну интеграцију науке у пољопривредну производњу, а развијен је по стандардима ЕУ, а све функционалности прилагођене су конкретној намени, према потребама Министарства - рекао је Марко Лопичић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС Борис Пашалић, овом приликом је изразио задовољство сарадњом са компанијом М:тел на пројекту дигитализације у области пољопривреде, те навео да је Министарство опредијељено за нове технологије у пољопривреди, те да и само активно ради на том плану.

- Подсјећам да је нашим пољопривредницима већ више од двије године бесплатно на располагању и наш прогнозно-извјештајни сервис – Carpo, који је развило Министарство, а планира се увођење и додатних сервиса за помоћ пољопривредним произвођачима, о чему ћемо ускоро обавијестити јавност.

Он је додао да ће 'EtFarm' свакако додатно унаприједити дигитализацију у области пољопривреде.

 - „EtFarm“ чини више модула: etFarm LPIS, etFarm polje, etFarm kolektor, etFarm administracija. У току је рад на још два сервиса и двије базе података и то земљишни информациони систем и фитосанитарни ГИС. У „etFarm“, пољопривредни информациони систем, интегришу се подаци из више извора: дигитални катастарски планови из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове РС, подаци о кориштењу парцела и посједима из APIF-a, сателитски снимци, те подаци које уносе корисници - рекао је Пашалић.

Компанија М:тел и ово министарство наставиће сарадњу и у будућности, с циљем модернизације области пољопривреде уз помоћ најсавременије технологије данашњице.

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције Ваше празнично путовање може да почне уз м:тел роминг тарифне опције
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 20m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 15m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 3m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 9m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 37m
    0