Потписани уговори о пракси између средњих школа и послодаваца

13.08.2019. 09:11
0
ИЗВОР: ATV

У новој школској години ђаке 10 средњих школа у Републици Српској чека више практичне наставе у привреди, а уз то и џепарац. За свој рад, ђаци ће бити плаћени по сату проведеном на пракси и то 40 одсто од цијене сата у одређеном занимању. До сада је потписано 17 уговора, а у Министарству просвјете и културе Српске очекују да ће до септембра тај број бити и већи.

“Оно што је важно рећи јесте да смо ми на овај начин искорачили и да по први пут проводимо плаћену ученичку праксу, јер је ово дио једног пројекта на који начин да се наши ђаци стручно едукују и да имају стручну праксу обављену код послодавца. То је управо један од стратешких циљева Министарства да уписне политике усклађује са потребама тржишта рада и у потребама, заправо, за запошљавањем након што наши ђаци заврше средње школе, ако немају амбицију да наставе студиј,” каже Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске.

Врата своје фирме до сада је отворило 14 послодаваца. Униформе, ментор, заштитна опрема, топли оброк, али и све остало што је потребно за нормалан рад, у току праксе биће обезбијеђено средњошколцима. Онима који се најбоље покажу се смијеши и стално запослење.

“То је суштина приче. То је оно зашто су послодавци највише ушли у ову причу. Значи, нама је циљ да имамо сигурну радну снагу. Дио послодаваца је спреман за њу да уложи и оно што је сигурно, уговором је предвиђено да 20 одсто дјеце добије посао. Ја сам сигуран да ће сва дјеца која буду показала одговарајући квалитет и знање добити своје мјесто у предузећу, без обзира на тих 20 одсто,” рекао је Саша Тривић, Унија удружења послодаваца РС.

Обуке ментора су планиране за почетак септембра, а проводиће их Привредна комора Републике Српске уз подршку Њемачке организације за међународну сарадњу. Програм је креиран по узору на међународно признати модел едукације ментора, уважавајући препоруке Републичког педагошког завода.  

Коментари 0
Повезане вијести
Након минималца, прашину подигао и топли оброк од 220 КМ мјесечно Након минималца, прашину подигао и топли оброк од 220 КМ мјесечно
Додик мијења причу, све је ближи ставовима послодаваца Додик мијења причу, све је ближи ставовима послодаваца
Власенички ђаци на међународном кампу у Алексинцу Власенички ђаци на међународном кампу у Алексинцу
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    6h 45m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    7h 2m
    2
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    21h 39m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    7h 38m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    6h 7m
    0