Празник Светог Варнаве Хвостанског на Врањешу

12.11.2021. 10:01
0
ИЗВОР: Катера

Храм Светог Варнаве Хвостанског на Врањешу, у Источном Сарајеву прославља данас своју славу, Светог  исповједника Варнаву Хвостанског.

На дан успомене и празника Светог Варнаве Исповједника Епископа хвостанског, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију.

Митрополит Хризостом је присутном народу одржао бесједу у којој је посебно нагласио мучеништво Светог Варнаве које је трајало дуги низ година.

Слика

Свети исповједник Варнава Хвостански један је од многих канонизованих у Српској православној цркви који су дјелом и животом везани за Сарајево. Преминуо је 1964. године у манастиру Беочин гдје је и сахрањен.

Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ, од 18. маја 2004. године, име епископа Варнаве унијето је у диптих светих. Његов спомен обиљежава се 12. новембра.

Храм Светог Варнаве Хвостанског је храм Митрополије дабробосанске. Налази се у насељу Врањеш на територији општине Источно Ново Сарајево, и чини јединствену цјелину са градским гробљем и војним гробљен на Врањешу. Изградња храма Светог Варнаве је почела 2011. године.

У насељу Врањеш, општина Источно Ново Сарајево, током 2011. године почели су радови на изградњи још једног храма у централном дијелу Источног Сарајева, јер храм Светог Василија Острошког на Вељинама, до тада једини храм у централној зони града, није могао да задовољи потребе вјерног народа. Црква је пројектована у српско-византијском стилу, с тим да су стилски елементи сведени и прилагођени. Објекат има форму крста, а на јужном дијелу је предвиђен улаз. Насеље Врањеш, и сама локација цркве, се налазе на узвишењу са ког се пружа панорама, како Источног Сарајева, тако и даље до Илиџе, и храма Светог Саве на Блажују.

Коментари 0
Повезане вијести
Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО) Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    12h 40m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    13h 12m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    8h 23m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    13h 21m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    16h 28m
    0